Modern Indian History – Test Set 8

1. The Revolt of 1857 failed mainly because
(a) of superior resources of the British empire
(b) it was poorly organised and the rebels had no common ideal
(c) it had very little nationalist sentiment
(d) it was localised, restricted and scattered

Ans: (b)

2. The main cause of the tribal uprisings of the 19th century was
(a) the British land settlements and land laws had created
tension in the tribal society
(b) Christian Missionary activities in the tribal areas
(c) the British Forest Laws
(d) new excise regulations and police exactions

Ans: (c)

3. One of the best known tribal rebellions In Bihar, known as
Ulgulan (meaning Great Tumult), was launched by the
Mundas under the leadership of
(a) Kanhu
(b) Sidhu
(c) Birsa Munda
(d) Rampa Munda

Ans: (c)




4. In which of the following tribal rebellions did two tribal
brothers, Kanhu and Sidhu, proclaim the end of the
Company’s rule in their region, and to supress their rebellion
the government had to use military force?
(a) Khasi Rebellion in Assam (1855)
(b) Naika Tribal Uprising in Gujarat (1868)
(c) Munda Rebellion in Ranchi (1899)
(d) Santhal Rebellion in Bihar (1855-56)

Ans: (d)

5. One of the earliest and the best known mutinies before the
Revolt of 1857 was
(a) the Native Infantry Mutiny (1824)
(b) Indian Soldiers Mutiny at Vellore (1806)
(c) Sholapur Mutiny (1838)
(d) Assam Soldiers Mutiny (1824)

Ans: (b)

6. The first political association of India founded in 1891 was the
(a) Landholders Society of Calcutta
(b) Indian Association
(c) British Indian Association
(d) Madras Native Association

Ans: (a)

7. Match the persons/leaders of the Revolt of 1857 and the
places and events with which they were associated:
List-I List-II
A. Mangal Pandey (i) proclaimed him-self Peshwa at Kanpur and was joined by his able General Tatya Tope
B. Bahadur Shah II (ii) proclaimed the ruler at Jhansi
C. Nana Saheb (iii) at Barrackpore, he refused to use the
greased cartridges and killed the Adjutant
D. Rani Lakshmi Bai (iv) declared the Nawab of AwadhE. Birjis Kader
(v) proclaimed the King emperor of India in Delhi
Codes:
A B C D E
(a) ii v i iii iv
(b) i v ii iii iv
(c) iii v i ii iv
(d) iii ii iv v i

Ans: (c)




8. After the initial success of the Revolt of 1857, the objective
for which the leaders of the Revolt worked was
(a) to restore the former glory to the Mughal empire
(b) to form a Federation of Indian States under the aegis of Bhadur Shah II
(c) elimination of foreign rule and return of the old order
(d) each leader wanted to establish his own power in his respective region

Ans: (c)

9. The Deccan Riots of 1874-75 in Maharashtra were directed against
(a) Big landlords
(b) Moneylenders
(c) Revenue collectors
(d) British opium planters

Ans: (b)

10. Match the following popular movements with the regions where they took place:
List-I List-II
A. Wahabi (i) Punjab
B. Kuka (ii) North-West Frontier Province
C. Moplah (iii) Maharashtra
D. Phadke (iv) Kerala (Malabar)
Codes:
A B C D
(a) i ii iii iv
(b) ii i iv iii
(c) iv iii ii i
(d) i ii iv iii

Ans: (b)

Leave a Reply

error: