Modern Indian History – Test Set 6

1. With whom is the slogan “Do or Die” associated?
(a) Subhas Chandra Bose
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Mahatma Gandhi

Ans: (d)

2. After the failure of the Civil Disobedience Movement,
Gandhiji laid emphasis on
(a) compromise with the British
(b) limited use of Violence
(c) constructive programme
(d) None of the above

Ans: (c)




3. Which of the following was not one of the cardinal principles of Mahatma Gandhiji doctrine of Satyacraha?
(a) Truthfulness
(b) Non-Violence
(c) Fearlessness
(d) Abstinence

Ans: (d)

4. In which of the following Satyagraha campaigns, Gandhiji did not participate directly?
(a) Rajkot Satyagraha
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Kheda Satyagraha
(d) Vaikom Satyagraha

Ans: (a)

5. The Bardoli Satyagraha was led by
(a) Rajendra Prasad
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Morarji Desai

Ans: (c)

6. The Second Round Table Conference failed over the question of
(a) communal representation
(b) suspension of Civil Disobedience Movement
(c) grant of dominion status
(d) date of transfer of power

Ans: (a)

7. The sole representative of the Congress in the Second Round Table Conference was
(a) Subhas Chandra Bose
(b) Sir Tej Bahadur Sapru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: (c)




8. The Permanent settlement Introduced by Cornwallis is in Bengal is known as
(a) Roytwari System
(b) Mahalwari System
(c) Zamindari System
(d) Iqtadari System

Ans: (c)

9. Who was the first Indian ruler to apply the western methods to his administration?
(a) Haider Ali
(b) Tipu Sultan
(c) Murshid Quli Khan
(d) Malhar Rao Holkar

Ans: (b)

10. The capital of Tipu Sultan, where he died while fighting the
Fourth Anglo-Mysore war in 1799, was
(a) Bangalore
(b) Mysore
(c) Seringapatam
(d) Hellebid or Halebid

Ans: (c)

Leave a Reply

error: