Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Modern Indian History-Test Set 4

1. Of the following who was not the leader of the Extremists?
(a) Lokamanya Tilak
(b) Aurobindo Ghose
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Hume

Ans: (d)

2. Satyagraha Sabha was formed by Gandhi at
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Gujarat
(d) Poona

Ans: (a)

3. Gandhi called for an all India Hartal (strike) to protest against Rowlatt Act on 6th April ______.
(a) 1918
(b) 1919
(c) 1926
(d) 1925

Ans: (b)




4. At Jallianwaia Bagh meeting ______ ordered the troops to open fire.
(a) Benn
(b) Irwin
(c) Dyer
(d) Montagu

Ans: (c)

5. The enquiry Committee on Jallianwaia Bagh incident was headed by
(a) Dyer
(b) Irwin
(c) Hunter
(d) Simon

Ans: (c)

6. Dyer was ______ by the Government of Britain.
(a) sentenced for life
(b) sentenced to death
(c) rewarded with honour
(d) relieved of his service

Ans: (d)

7. Khilafat Movement was organised by
(a) Jinnah
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Ali Brothers
(d) Agha Khan

Ans: (c)

8. Khilafat Movement was organised to protest against the injustice done to
(a) Persia
(b) Turkey
(c) Arabia
(d) Egypt

Ans: (b)

9. The Special Congress Session held in 1920 at Calcutta was presided over by
(a) Nehru
(b) LaIa Lajpat Rai
(c) Bose(d) Gandhi

Ans: (b)




10. Of the following who did not oppose the Non-cooperation resolution?
(a) C R Das
(b) Madan Mohan Malaviya
(c) Mrs Besant
(d) Nehru

Ans: (d)

Leave a Reply

Close Menu
error: