Modern Indian History – Test Set 14

1. Mrs Annie Besant became the first woman President of the INC in
(a) 1916
(b) 1917
(c) 1918
(d) 1920

Ans: (b)

2. To campaign for Home Rule, Mrs Annie Besant published
the newspaper (s)
(a) New India and Commonweal
(b) Young India and Home Rule News
(c) Mahratta and Kesari
(d) Home Rule Courier

Ans: (a)



3. Bal Gangadhar Tilak earned the epithet of Lokamanya during
(a) his trial in 1907-08
(b) the Lucknow pact of 1916
(c) the Home Rule Movement
(d) the Congress Session in 1917

Ans: (c)

1. The Home Rule Movement was aimed at
(a) complete independence for India
(b) complete autonomy to India
(c) self-government for India within the British Commonwealth
(d) larger participation of Indians in India’s administration

Ans: (c)

5. The Khilafat Movement of the Indian Muslims related to
(a) provision of separate electorate for the Muslims in the Act of 1919
(b) restoration of territories to Turkey captured by Britain in the
First World War
(c) restoration of the Sultan of Turkey who was Caliph of the
Muslim World
(d) lifting of martial law in Punjab

Ans: (c)




6. Mahatma Gandhi gave up the title of Kaiser-i-Hind and returned all the war medals which were awarded to him by the British for his war services (during the First World War)
(a) in protest against the Jallianwala Bagh tragedy
(b) during the Non-Cooperation Movement
(c) in support of the Khilafat demand when the Central KhilafatCommittee organised a general all-India hartal on August 1, 1920
(d) during the Champaran Satyagraha

Ans: (c)

7. The main objectives of the Non-Cooperation Movement were
(a) restoration of the old status of the Caliph (Khilafat Demand) and attainment of Swaraj for India
(b) protest against the Punjab wrongs and withdrawal of the Rowlatt Acts
(c) lifting of martial law from Punjab and withdrawal of repressive laws
(d) None of the above

Ans: (a)

8. Rabindranath Tagore surrendered his knighthood in protest against
(a) Martial law in the Punjab
(b) Jallianwala Bagh tragedy
(c) Rawlatt Acts
(d) All the above

Ans: (b)




9. The Non-Cooperation Movement was suspended in February 1922 on account of
(a) the Chauri Chaura incident
(b) Hindu Muslim riots
(c) arrest of Gandhiji and his imprisonment for six years
(d) all the above

Ans: (a)

10. The most Important feature of the Government of India Act of 1919 was
(a) enlargement of Indian Councils
(b) provision for direct election
(c) dyarchy in the Provinces
(d) All the above

Ans: (d)

Leave a Reply

error: