Modern Indian History – Test Set 12

1. The All India Muslim League was founded in December 1906 at
(a) Karachi
(b) Dacca
(c) Calcutta
(d) Aligarh

Ans: (b)




2. On October 16, 1905, when the partition of Bengal was
enforced, the great poet Rabindranath Tagore, to emphasise
the unity of Bengal, Suggested the programme of
(a) singing Bande Mataram
(b) tying of Rakhi on each other’s wrists
(c) composing of patriotic songs
(d) establishing national educational institutions

Ans: (c)

3. The INC for the first time passed the resolutions on Swaraj,
Boycott and National Education at its annual session held at
(a) Banaras (1905)
(b) Calcutta (1906)
(c) Surat (1907)
(d) Madras (1908)

Ans: (b)

4. The immediate cause of split In the INC at its Surat Session was
(a) election of the President of the INC
(b) expulsion of Tilak from the INC
(c) demand of Swaraj as the goal of the INC
(d) resolutions on Swaraj, Swadeshi, Boycott and National Education

Ans: (a)




5. What was the charge against Bal Gangadhar Tilak, for
which he was sentenced to six years’ transportation in July 1908?
(a) for being the chief exponent of the cult of extremism
(b) for insiting violence during the Surat session of the INC
(c) for seditious writings in his paper Kesari
(d) for being instrumental in the murder of the British Plaque commissioner in Poona.

Ans: (c)

6. After Tilak’s deportation which of the following extremist
leaders was not similarly deported to Mandalay prison in Burma?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Aswini Kumar Datta
(d) CR Das

Ans: (d)

7. On what charge was Khudiram Bose, a boy of 18, sentenced to death on April 30, 1908?
(a) for being an active member of the Anushilan Samiti, the firstrevolutionary organisation in Bengal
(b) for participating in the Alipur Conspiracy
(c) for murdering one Kennedy in Muzaffarpur
(d) for attempting to murder Kingsfords, the Chief Presidency Magistrate at Muzaffarpur, who had ordered severe flogging to some young men for minor offences.

Ans: (d)

8. Which of the following was not of the achievements of the
Exteremist Group in the Congress?
(a) The partition of Bengal was annulled in 1911
(b) The Calcutta Corporation Act and the Indian Universities Act were taken off the statute book
(c) Nationalism took root among the progressive sections of society
(d) The Extremists taught people self-confidence and selfreliance and prepared the social base of the nationalist movement

Ans: (b)




9. The programme of Swadeshi and Boycott against the
partition of Bengal was visualised by
(a) Surendra Nath Bennerjee
(b) BC Pal
(c) Aurobindo Ghose
(d) Rash Behari Bose

Ans: (c)

10. India Home Rule Society, founded in London in February
1905, was one of the earliest revolutionary societies set up
outside India. This society was founded by
(a) Lala Har Dayal
(b) VD Savarkar
(c) Shyamji Krishnavarma

(d) Madan Lal Dhingra

Ans: (c)

Leave a Reply

error: