Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Medieval Indian History – Test Set 6

1. Who completed the Qutub Minar?
(a) Rajiya
(b) Qutub-ud-din-Aibak
(c) Iltutmish
(d) Babar

Ans: (c)

2. The independent kingdom of Awadh ‘was founded by
(a) Saadat Khan
(b) Safdar Jang
(c) Shuja-ud-Daulah
(d) Asaf-ud-Daulah

Ans: (a)

3. The founder of the independent state of Bengal was
(a) Murshid Quli Khan
(b) Alivardi Khan
(c) Shuja-ud-Din
(d) Sarfaraz Khan

Ans: (a)



4. The Jat king of Bharatpur who is known as the ‘Plato of the Jat tribe’ and the ‘Jat Ulysses’ was
(a) Churaman
(b) Gokula
(c) Badan Singh
(d) Suraj Mal

Ans: (d)

5. Before the rise of Ranjit Singh to power, the Punjab was under the control of various
(a) Chiefs of Abmad Shah Abdali
(b) Sikh Misls (military brotherhoods)
(c) Maratha commanders
(d) Sikh Sardars

Ans: (b)

6. The Maratha Kingdom under the Peshwas was
(a) a loose federation
(b) a military State
(c) a confederacy (Mandala or Sangha)
(d) a regency of the Peshwa

Ans: (c)

7. The Peshwa’s Secretariat at Pune (Poona), the pivot of the Maratha government was known as
(a) Huzur Daftar
(b) El Beriz Daftar
(c) Chalte Dafter
(d) Peshwa Dafter

Ans: (a)

8. During the second decade of the 18th century numerous independent dynasties were
founded in different parts of India. The dynasty founded by Chin Qulich Khan
(popularly known as Nizam-u1-mulk) in the Deccan was known as
(a) Qutb Shahi
(b) Asafjahi
(c) Adil Shahi
(d) Muhajamjahi

Ans: (b)




9. Which of the following are true about Shivaji?
1. He was a disciple of Ramdas Samarth.
2. He levied Chauth and Sardeshmukhi.
3. He became the Peshwa.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and II
(d) III and I

Ans: (c)

10. Defeated Humayun in the Battle of Kannauj (1540) also constructed the Purana Qila of New Delhi
(a) Adil Shah
(b) Malik Kafur
(c) Bin-Kasim
(d) Sher Shah Suri

Ans: (d)

Leave a Reply

Close Menu
error: