Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Medieval Indian History – Test Set 5

1. The Mughal troops were largely drawn from
(a) The Rajput Chiefs
(b) Tributary Chiefs
(c) Mansabdars
(d) Central Contingents

Ans: (c)

2. The Jagirdars during the Muhgal period were
(a) Mansabdars
(b) Zamindars
(c) All assignees of Jagirs
(d) All the above

Ans: (c)




3. Which of the following buildings at Fatehpur Sikri is known as Ibadatkhana where
Akbar used to hold religious discussions?
(a) Diwan-i-Aam
(b) Diwan-i-Khas
(c) Panch Mahal
(d) Jami Masjid

Ans: (b)

4. Nur Jehan is associated with the construction of
(a) Her husband’s tomb at Shahdara (Lahore)
(b) Her father ltimad-ud-Daulah’s tomb at Agra
(c) Akbar’s tomb at Sikandra (Agra)
(d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

5. Two marble masterpieces of the reign of Shah Jahan were
(a) Diwan-i-Khas and Musamman BuIj (Jasmine Palace at Agra)
(b) Pearl Mosque (Moti Masjid) and Taj Mahal (at Agra)
(c) Diwan-i-Aam and Shish Mahal (at Agra)
(d) Jami Masjid and Diwan-i-Khas (Shahjahanabad, Delhi)

Ans: (b)

6. On the wall of which building built by Shah Jahan, is the following Persian couplet inscribed “if there is paradise on earth, it is this, it is this, it is this”?
(a) Jasmine Palace
(b) Moti Masjid
(c) Diwan-i-Aam, Delhi
(d) Diwan-i-Khas, Delhi

Ans: (d)

7. The later Mughal King, popularly known as Shah-i-Bekhabar (the Heedless King), was
(a) Bahadur Shah
(b) Jahandar Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Shah Alam I

Ans: (a)

8. Two Sayid brothers Sayid Abdullah Khan and Sayid Hussan Ali Khan (who rose to become the king makers during the later Mughal period) met their downfall during the reign of
(a) Farrukhsiyar
(b) Rafi-ud-DaIjat
(c) Rafi-ud-Daula
(d) Muhammad Shah

Ans: (d)



9. The famous Sikh leader Banda Bahadur was captured and executed during the reign of the Mughal emperor?(a) Aurangzeb
(b) Bahadur Shah I
(c) Jahandar Shah
(d) Farrukhsiyar

Ans: (c)

10. Which Mugal emperor was a great musician, a great patron of Hindustani Music and was popularly known as Rangila?
(a) Bahdur Shah I
(b) Bahadur Shah II
(c) Muhammad Shah
(d) Ahmad Shah

Ans: (c)

Leave a Reply

Close Menu
error: