Medieval Indian History-Test Set 4

1. Aurangzeb, in his attempt to annex Marwar to the Mughal empire, was involved in a 30-year war. During these long years the most valiant struggle from the aide of Marwar was fought by
(a) Ajit Singh
(b) Durgadas
(c) Hadas of Bundi
(d) Indra Singh

Ans: (b)

2. The Sikh Guru executed by Aurangzeb after cruel torture was
(a) Har Rai
(b) Har Krishan
(c) Hargobind
(d) Tegh Bahadur

Ans: (d)




3. During the last 25 years of his reign, Aurangzeb was mainly involved in long-drawn wars against
(a) Bijapur
(b) Golcunda
(c) Marathas
(d) All the above

Ans: (c)

4. Shivaji founded the Maratha kingdom by annexing the territories of
(a) Bijapur
(b) Mughals
(c) Both (a) and (b) above
(d) Bijapur, Golcunda and the Mughals

Ans: (c)

5. The liberal religion preached by the saints of Maharashtra and rigidly followed by Shivaji is known as
(a) Desh Dharma
(b) Maharashtra Dharma
(c) Rashtra Dharma
(d) Hindu Dharma

Ans: (b)

6. The Mughal General, who decisively defeated Shivaji and forced him to conclude the Treaty of Purandar, was
(a) Shaista Khan
(b) Mirza Raja Jai Singh
(c) Prince Muazzam
(d) Dilir Khan

Ans: (b)

7. The Maratha dominion of Shivaji was known as
(a) Swaraj
(b) Mulk-i-qadim
(c) Maharajya
(d) Maratha Rastra

Ans: (a)

8. The Administrative Council of Shivaji was known as,
(a) Parishad
(b) Mantriparishad
(c) Ashtapradhan
(d) Rajyaparishad

Ans: (c)




9. Tarabai, who conducted the affairs of the Maratha government from 1700 to 1707 AD,was the widow of the Maratha King
(a) Shambhaji
(b) Shivaji II
(c) Raja Ram
(d) Shivaji III

Ans: (c)

10. The Mughal government can be described as an/a
(a) Autocracy
(b) Liberal monarchy
(c) Centralised despotism
(d) Absolute monarchy

Ans: (c)

Leave a Reply

error: