Medieval Indian History-Test Set 3

1. The famous Moorish (from Morocco) traveller Ibn Batuta, who visited India recorded his experiences in a book entitled Safarnama or Rehla, was appointed Qazi of Delhi by Sultan
(a) Mubarak Shah Khalji
(b) Ghiyasuddin Tughluq
(c) Mohammad-bin-Tughluq
(d) Firuz Tughluq

Ans: (c)

2. The most important aspect of Sultan Flruz Tughluq’s constructive policy was
(a) opening of a large number of Karkhanas
(b) the digging of canals and wells
(c) foundation of cities and construction of colleges, mosques, hospitals, etc.
(d) promotion of horticulture

Ans: (b)




3. Match the respective cities founded by the following Sultana of Delhi:
List-I List-II
(Sultans) (Cities)
A. Alauddin Khalji 1. Firuzabad
B. Ghiyasuddin Tughluq 2. Jaunpur
C. Muhammad-bin-Tughluq 3. Tughluqabad
D. Firuz Tughluq 4. Daulatabad
                           5. Siri
Codes:
A B C D
(a) 5 3 4 1 & 2
(b) 2 1 3 4 & 5
(c) 2 3 1 4 & 5
(d) 5 2 3 1 & 4

Ans: (a)

4. The Sultan of Delhi who transferred two monolithic Mauryan pillars to Delhi to beautify his capital, was
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c) Firuz Tughluq
(d) Muhammad-bin-Tughluq

Ans: (c)

5. Timur invaded India and ordered a general massacre of the people of Delhi during the reign of
(a) Nasir-ud-din Mahmud
(b) Ghiyasuddin II
(c) Abu Bakr
(d) Alauddin Sikandar

Ans: (a)

6. A ruling dynasty established in India at the instance of Timur was
(a) Saiyad
(b) Lodi
(c) Shahmir
(d) Khalji

Ans: (a)

7. The Akbar of Kashmir who reconstructed and rehabilitated all the temples and asked Jonaraja to continue further Kalhana’s Rajatarangini was
(a) Sikandar
(b) Shah Mir Samsuddin
(c) Zain-ul-Abidin
(d) Saifuddin

Ans: (c)

8. The most decisive battle between the forces of Dara and Aurangzeb (in the war of Succession) was fought at
(a) Dharmat
(b) Samugarh
(c) Deorai
(d) Khajwa

Ans: (b)

9. Assuming the title of Alamgir, Aurangzeb crowned himself as Emperor on July 21, 1658 at
(a) Agra
(b) Aurangabad
(c) Fatehpur Sikri
(d) Delhi

Ans: (d)



10. The famous Mughal General who conquered Assam, Chittagong, etc. in the north-east was
(a) Shaista Khan
(b) Mir Jumla
(c) Mirza Raja Jai Singh
(d) Jaswant Singh

Ans: (b)

 

Leave a Reply

error: