Indian Polity – Test Set 9 (Indian Federalism and Centre-State Relations)

1. Agricultural Income Tax is assigned to the State Governments by: [IAS 1995]
(a) the Constitution of India
(b) the National Development Council
(c) the Finance Commission
(d) the Inter-State Council

Ans: (a)

2. Which subject was transferred from State List to Concurrent List by the 42nd
amendment of the Constitution? [Teachers’ Exam 1993]
(a) Agriculture
(b) Education
(c) Irrigation
(d) Local Self Government

Ans: (b)

3. Lotteries organised by the government of a State come under: [IFS 1993]
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) no list mentioned in the Seventh Schedule

Ans: (b)



4. In India both direct and indirect taxes are levied by the Central and State Government.
Which of the following is levied by the State Governments? [Railway Apprentices’ Exam 1993]
(a) Excise Duty on liquor
(b) Capital gains Tax
(c) Customs Duty
(d) Corporation Tax

Ans: (a)

5. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre Statesand Union Territories in India is made by : [SBI PO 1990]
(a) Sales tax
(b) Income and Corporation Tax
(c) Custom duties
(d) Union Excise duties

Ans: (d)

6. Corporation Tax: [IAS 1995]
(a) is levied by the Union and collected and appropriated by the States
(b) is levied by the Union and belongs to it exclusively
(c) is levied and appropriated by the States
(d) is levied by the Union and shared by the Union and the States

Ans: (b)

7. Which of the following is in the Concurrent List in the Constitution of India? [IAS 1993]
(a) Population control and family planning
(b) Public health and sanitation
(c) Capitation taxes
(d) None of the above

Ans: (a)

8. The authority empowered to make laws in respect of matters not enumerated in any of
three lists is/are:
(a) State Legislatures
(b) Union Parliament
(c) Union Parliament and State Legislatures
(d) The Advocate General of the States

Ans: (b)




9. Both Union and State Legislature can legislate on :
(a) criminal law and procedure
(b) marriage, contracts and torts
(c) economic and social planning
(d) All of the above

Ans: (d)

10. The Central Government’s exclusive powers are enumerated in the:
(a) Concurrent List
(b) State List
(c) Union List
(d) Federal List

Ans: (c)

Leave a Reply

error: