Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Polity – Test Set 8 (The State Executive)

1. The Governor is appointed by the:
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chief Minister
(d) Chief Justice

Ans: (b)

2. Chief Minister of a State is responsible to:
(a) Governor
(b) Legislative Assembly
(c) Prime Minister
(d) Rajya Sabha

Ans: (a)

3. Who is the longest serving Chief Minister in India?
(a) Bhajan Lal
(b) Hiteshwar Saikia
(c) Chimanbhai Patel
(d) Jyoti Basu

Ans: (d)




4. The salary and allowances of the Governor are charged to :
(a) Consolidated Fund of the State
(b) Consolidated Fund of India
(c) Contingency Fund of India
(d) ‘a’ and ‘b’ in equal proportion

Ans: (a)

5. Mark the most correct response:
(a) No court has power to compel the Governor to exercise or not to exercise any power or
to perform or not to perform any duty
(b) The Governor cannot be prosecuted in a civil and criminal court for any act of omission
or commission during the period he holds office
(c) Both above statements are correct
(d) statement (a) is correct while (b) is not

Ans: (d)

6. Which of the following statements is incorrect?
(a) The Governor can refuse to give his assent to a bill
(b) The Governor can reserve the bill for the assent of the President
(c) The Governor may refuse to invite a leader of the party in Vidhan Sabha who does not
command the majority in the House
(d) The Governor may dismiss the Speaker of the Vidhan Sabha and the Chairman of Vidhan
Parishad

Ans: (d)

7. Chief Ministers of all the States are ex-officio members of the:
(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) National Development Council
(d) Inter State Council

Ans: (c)




8. The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by:
(a) the Governor in consultation with the President
(b) the Governor in consultation with the Election Commission
(c) State Legislative Council
(d) State Legislative Assembly

Ans: (b)

9. When a State Governor dies or resigns, who normally exercises his functions until a
new Governor is appointed? [Asstt Grade 1992]
(a) Secretary General of the Governor
(b) A person designated by State Cabinet
(c) Chief Justice of the High Court
(d) Advocate General of the State

Ans: (c)

10. The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is :
(a) a year
(b) six months
(c) three months
(d) indefinite

Ans: (b)




Leave a Reply

Close Menu
error: