Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Polity – Test Set 7 (The Judiciary)

1. Under a single, integrated, hierarchial judicial system, the High Courts in the States are
directly under the:
(a) President
(b) Governor of the State
(c) Union Parliament
(d) Supreme Court

Ans: (d)

2. Which of the following statements is/are correct?
1. The Supreme Court’s decrees and orders are enforceable throughout India.
2. The Supreme Court is not bound by its earlier decisions
3. In its power of judicial review the Supreme Court can declare a law unconstitutional onthe basis of the objectives underlying the law.
4. The Constitution excludes no area from judicial review.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) I, III and IV

Ans: (b)

3. The Constitution allows preventive detention but stipulates:
(a) that no one should be detained beyond three months unless an Advisory Board authorises
detention beyond that period
(b) that the grounds for detention should be conveyed to the detenu before arresting him
(c) that the detenu must be produced before the nearest magistrate within a period of 24
hours of his arrest
(d) All of the above

Ans: (a)




4. Who is appointed as an adhoc Judge of the Supreme Court ?
(a) A retired Judge of Supreme Court
(b) A sitting Judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
(c) An acting Judge of the Supreme Court
(d) A person fully qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court

Ans: (b)

5. Which of the .following amendments curtailed the power of Judicial review of the
Supreme Court and the High Courts?
(a) 24th
(b) 26th
(c) 42th
(d) 44th

Ans: (c)

6. The concept of Public Interest Litigation originated in: [IAS 1997]
(a) the United Kingdom
(b) Australia
(c) the United States
(d) Canada

Ans: (c)

7. If a High Court in India does not give the certificate to a case that it involves a
substantial question of law, the Supreme Court:
(a) can never hear the case(b) does not enter into the picture
(c) may hear the case if it is satisfied that the case involves a substantial question of law as
to the interpretation of the Constitution
(d) may hear the case if the President calls upon it to do so

Ans: (c)

8. Consider the following statements:
1. The mode of removal of a Judge of a High Court in India is same as that of removal of a
Judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent Judge of a High Court cannot plead or act in
any court or before any authority in India.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2007]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)




9. Which of the following, regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are
correct ?
I. It is binding on the Supreme Court to give its opinion on any matter referred to it by the
President.
II. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of
advisory jurisdiction.
III. The opinion given by the Supreme Court on a reference under advisory jurisdiction is not
binding on the government.
IV. Not more than one reference at a time can be made to the Supreme Court under its power
of advisory jurisdiction. [IAS 1994]
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) II and IV

Ans: (b)

10. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an: [Stenographers’ Exam 1992]
(a) decree
(b) ordinance
(c) notification
(d) writ

Ans: (d)




Leave a Reply

Close Menu
error: