Indian Polity – Test Set 5 (The Union Executive)

1. In the election of the President, the value of the vote of the Lok Sabha members: [Railways 1991]
(a) is same
(b) differs according to the geographical size of the respective State
(c) differs according to the number of votes a member represents
(d) None of the above

Ans: (c)

2. The President of India is:
(a) Commander-in-Chief of Defence Forces
(b) Supreme Commander of Armed Forces
(c) Head of the Government
(d) Supreme Commander of Defence Forces of the Union and Executive Head of the Union

Ans: (d)

3. The President can be removed by the way of impeachment which can be made only:
(a) by the Supreme Court
(b) by the Rajya Sabha
(c) by the Members of Lok Sabha and Rajya Sabha through impeachment
(d) cannot be impeached

Ans: (c)

4. Which of the following statements is correct ?
(a) The President may continue to be a member of Parliament even after assuming charge of the Presidential office
(b) The President is not barred from holding any other office of profit even after assumingcharge of Presidential office
(c) The President is entitled to use his official residence only on payment of rent fixed
(d) The emolument and allowances of the President shall not be diminished during his term of office

Ans: (c)




5. In the election of the President, each Member of the electoral college has:
(a) one vote
(b) as many votes as there are candidates
(c) one vote with value attached to it
(d) one vote with value attached to it and he can give as many preferences as there are candidates

Ans: (d)

6. The value of a vote of a Member of Parliament for the election of the President is determined by dividing the:
(a) nation’s population as per the latest census by the number of Lok Sabha members
(b) nation’s population as per the latest census by the total strength of the two Houses of Paliament
(c) the total value of votes of members of all the State Legislative Assemblies by the elected Members of the two Houses of Parliament
(d) particular State’s population as per the latest census by the number of Members of Parliament elected from that State

Ans: (c)

7. Who administers the oath of office to the President?
(a) Chief Justice of India
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) Prime Minister
(d) Vice-President

Ans: (a)

8. An individual who is not a member of either House of Parliament can be appointed a member of the Council of Ministers, but he has to become a member of either House within a period of: [RRB 1991]
(a) 1 month
(b) 2 months
(c) 3 months
(d) 6 months

Ans: (d)

9. Which one of the following does not constitute the electoral college for electing the President of India? [Bank PO 1992]
(a) Elected members of Rajya Sabha
(b) Elected members of Lok Sabha
(c) Elected members of the Legislative Assembly of each State
(d) Elected members of the Legislative Council

Ans: (d)



10. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?
(a) Deputy Chairman, Rajya Sabha
(b) Deputy Chairman of the Planning Commission
(c) Secretary to the Government of India
(d) None of the above

Ans: (b)

Leave a Reply

error: