Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Polity -Test Set 4

1. Under which Article of the Constitution is the President’s rule promulgated on any State in India? [Bank PO 1994]
(a) 356
(b) 352
(c) 360
(d) 370

Ans: (a)

2. A proclamation of emergency issued under Article 352 must be approved by the Parliament within:
(a) 1 month
(b) 6 weeks
(c) 2 months
(d) 3 months

Ans: (a)




3. The President’s rule can be proclaimed in a State: [CDS 1994]
(a) when a bill introduced by the State Government in the State Legislature is defeated
(b) if the President, on receipt of report from the Governor of the State is satisfied that a situation is likely to arise in which the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution
(c) if the President, on receipt of a report from the Governor of the State, or otherwise, is satisfied that a situation has arisen in which the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution
(d) when the Governor and the Chief Minister of a State differ on many matters

Ans: (c)

4. The Governor recommends to the President of India that breakdown of Constitutional machinery in the State is imminent. The President makes a proclamation under Article 356. The action of the President:
(a) cannot be reviewed as the President is the sole judge of his emergency powers
(b) cannot be reviewed as the Constitution bars the courts from reviewing political actions
(c) can be reviewed as it goes against Fundamental Rights
(d) can be reviewed as it is malafide

Ans: (d)

5. Proclamation of emergency under Article 352, when Lok Sabha stands dissolved, has to be approved by :
(a) Rajya Sabha and then will continue till the reconstitution of new Lok Sabha which must approve it within 30 days of its first sitting
(b) New Lok Sabha within 6 months of its Constitution
(c) Lok Sabha in next session after six months
(d) Rajya Sabha only

Ans: (a)

6. The rule of passing resolution by 2/3rd majority of total number of members of the House of Parliament is applicable in the case of:
(a) amendment of the Constitution
(b) approval of proclamation of emergency
(c) impeachment of President
(d) disapproval of proclamation of emergency

Ans: (c)

7. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India:
1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless before the expiration of that period it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament.
2. If any proclamation of financial emergency Is in operation. it is competent for the President of India to issue directions for the reduction of salaries and allowances of all or any class of persons serving in connection with the affairs of the Union but excluding the Judges of the Supreme Court and the High Courts.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2007]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)




8. After approval by’ both Houses of Parliament, the proclamation of emergency issued by the President shall be valid:
(a) for period of six months
(b) for an indefinite period unless revoked by the subsequent proclamation
(c) for an indefinite period if both Houses of Parliament approves the proclamation after every six months
(d) for further period of two months only

Ans: (c)

9. Every proclamation issued under Article 356 shall cease to operate at the expiration of:
(a) one month unless before that period it has been approved by resolution of both Houses of Parliament
(b) two months unless before that period it has been approved by resolution of both Houses of Parliament
(c) six months unless before that period it has been approved by resolution of both Houses of Parliament
(d) three years unless before that period it has been approved by resolution of both Houses of Parliament

Ans: (b)

10. While a proclamation of emergency is in operation in the country, the State Government:
(a) cannot legislate
(b) can legislate only on subjects in the Concurrent List
(c) can legislate on the subject in the State List
(d) is suspended

Ans: (a)




Leave a Reply

Close Menu
error: