Indian Polity -Test Set 2

1. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of: [IAS 1992]
(a) USA
(b) Canada
(c) Ireland
(d) UK

Ans: (b)

2. The Indian Constitution closely follows the constitutional system of: [I.Tax 1989]
(a) USA
(b) UK
(c) Switzerland
(d) Russia

Ans: (b)

3. Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation? [IAS 1993]
(a) A single citizenship
(b) Dual Judiciary
(c) Three lists in the Constitution
(d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

Ans: (d)




4. The inspiration of ‘Liberty, Equality and Fraternity’ was derived from:
(a) American revolution
(b) French revolution
(c) Russian revolution
(d) None of the above

Ans: (b)

5. Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the State of which country ?
(a) Britain
(b) USA
(c) Ireland
(d) Russia

Ans: (a)

6. The President of the Indian Union has the same constitutional authority as the:
(a) British Monarch
(b) President of USA
(c) President of Egypt
(d) President of Russia

Ans: (a)

7. Which of the following describes India as a Secular State?
(a) Fundamental Rights
(b) Ninth Schedule
(c) Directive Principles
(d) Preamble to the Constitution

Ans: (d)

8. In a parliamentary form of government, real powers of the State are vested in the: [Railways 1994]
(a) Council of Ministers headed by the Prime Minister
(b) President
(c) Government
(d) Parliament

Ans: (a)



9. Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?
(a) Presidential Government
(b) Parliamentary Government
(c) Federal Government
(d) Independence of Judiciary

Ans: (a)

10. Which of the following is a feature of the Parliamentary form of government?
(a) Executive is responsible to Judiciary
(b) Executive is responsible to Legislature
(c) Judiciary is responsible to Executive
(d) Legislature is responsible to Executive

Ans: (b)




Leave a Reply

error: