Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Polity – Test Set 13 ( Fundamentals of Indian Constitution)

1. The Indian Constitution provides for
(a) Single Citizenship
(b) Dual Citizenship
(c) Both of them
(d) Neither

Ans: (a)




2. The States Reorganisation Act of 1956 reduced the number of
States in the country from 27 to
(a) 14
(b) 15
(c) 18
(d) 19

Ans: (a)

3. A Constitutional Emergency declared by the President has to
be approved by Union Parliament within
(a) 1 month
(b) 2 months
(c) 6 months
(d) 1 year

Ans: (b)

4. The Supreme Commander of India’s Defence Forces is
(a) Chief of Staff of the Indian Army
(b) President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Defence Minister

Ans: (b)

5. The letter of resignation of the President should be addressed to the
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of the Supreme Court
(c) Vice President
(d) Prime Minister

Ans: (c)




6. The name of any Indian State can be altered by
(a) The Governor of the State
(b) the State Legislature concerned
(c) Union Parliament
(d) the President of India

Ans: (c)

7. Which of the following qualifications is not essential for
election as President of India?
(a) A citizen of India
(b) Not less than 35 years of age
(c) Qualified for election as member of the Lok Sabha
(d) A member of the Lok Sabha

Ans: (d)

8. Which among the following is not a Fundamental Right?
(a) Right of strike
(b) Right to equality
(c) Right to freedom of religion
(d) Right to constitutional remedies

Ans: (a)




9. Which one of the following courts is responsible for the
enforcement of Fundamental Rights?
(a) High Courts
(b) Supreme Court of India
(c) District and Sessions Court
(d) All categories of courts

Ans: (b)

10. The Indian Constitution came into force on
(a) January 26, 1950
(b) January 26, 1949
(c) November 26, 1949
(d) January 1, 1950

Ans: (a)

Leave a Reply

Close Menu
error: