Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Polity – Test Set 11 (Local Government)

1. Who is to conduct the elections to the Panchayats and Municipalities?
(a) State Government
(b) Central Government
(c) State Election Commission
(d) Central Election Commission

Ans: (c)




2. Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj?
(a) Gram Sabha
(b) Gram Panchayat
(c) Zila Parishad
(d) Panchayat Samiti

Ans: (c)

3. Panchayati Raj has received constitutional status with the Amendment Act :
(a) 72nd
(b) 73rd
(c) 74th
(d) 75th

Ans: (b)

4. The list of items which may be entrusted to the Panchayats is given in the:
(a) Eleventh Schedule
(b) Twelfth Schedule
(c) Seventh Schedule
(d) State List

Ans: (a)




5. In which of the following States was the Panchayati Raj first introduced?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) U.P.
(d) Bihar

Ans: (a)

6. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should
consist of: [CDS 1992]
(a) the village, the block and the district levels
(b) the mandal and the district levels
(c) the village, the district and the State levels
(d) the village, the mandal, the district and the State levels

Ans: (a)

7. Mandal Panchayats were recommended by:
(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) Narasimhan Committee
(c) Ashok Mehta Committee
(d) Vengal Rao Committee

Ans: (c)




8. The Panchayati Raj System was adopted to: [I. Tax 1991]
(a) make people aware of politics
(b) decentralise the power of democracy
(c) educate the peasants
(d) None of the above

Ans: (b)

9. Panchayati Raj was started in the country in:
(a) 1957
(b) 1959
(c) 1952
(d) 1951

Ans: (c)

10. The source of maximum income to Panchayati Raj institution is: [CDS 1993]
(a) local taxes
(b) regional funds
(c) government grants
(d) share in Union Govt. revenue

Ans: (c)

Leave a Reply

Close Menu
error: