Indian Economy – Test Set 7 (International Organisations and Human Development)

1. The headquarters of World Trade Organisation is in : [CDS 2000]
(a) Montreal
(b) Seattle
(c) Geneva
(d) The Hague

Ans: (c)

2. G-77 summit is a forum for: [CDS 2000]
(a) North-South Cooperation
(b) East-West Cooperation
(c) South-South Cooperation
(d) North-North Cooperation

Ans: (a)

3. The headquarters of OPEC (Organisation of Petroleum Countries) is at :
(a) Vienna
(b) Kuwait City
(c) Algeria
(d) Tehran

Ans: (a)




4. Consider the following:
1. Life expectancy at birth
2. Gross enrolment ratio for schools
3. Adult Literacy rate
4. Per capita income
Which of the above is/are the parameters for the measurement of Human Development Index by
UNDP? [CDS 2005]
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

5. Which of the following constitute the World Bank? [IAS 1995]
1. International Bank of Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Development Association
4. International Monetary Fund
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

6. The headquarters of IMF and World Bank are located at :
(a) Geneva and Montreal
(b) Geneva and Vienna
(c) New York and Geneva
(d) Both Washington DC

Ans: (d)

7. Voting rights in the IMF are distributed on the basis of: [CDS 1993]
(a) one country, one vote
(b) proportion to the share of the income of the country in the world income
(c) proportion to contributions given by each country
(d) proportion to quota alloted to countries from time to time

Ans: (d)




8. “World Development Report” is an annual publication of: [IAS 2002]
(a) United Nations Development Programme
(b) International Bank of Reconstruction and Development
(c) World Trade Organisation
(d) International Monetary Fund

Ans: (b)

9. Match the following:
Publishers Publication
A. Ministry of Industry 1. Report on Currency and Finance
B. Central Statistical Organisation 2. Economic Survey
C. Reserve Bank of India 3. Wholesale Price Index
D. Ministry of Finance 4. National Accounts Statistics
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

10. Special Drawing Rights (SOR) facility is available at : [SSC Graduate 2003]
(a) International Monetary Fund (IMF)
(b) World Bank (IBRD)
(c) International Development Association (lDA)
(d) Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)

Ans: (a)




This Post Has 3 Comments

  1. Question no.3 Headquarter of OPEC is not Algeria it’s Vienna

    1. Thank to Pointing out,I will check it and if its wrong ,i will do the change.

Leave a Reply

error: