Indian Economy – Test Set 6 (Industries, Infrastructure and Foreign Trade)

1. Which Agriculture export item is second in case of India?
(a) Marine product
(b) Rice
(c) Sugar
(d) Oil cake

Ans: (b)

2. The performance of which of the following industries is considered performance of the
core industry? [RBI Grade B Officer 2011]
(1) Garments
(2) Leather
(3) IT
(4) Oil and Petroleum
(5) Handicrafts

Ans: (4)

3. Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a
potentially sick unit? [CDS 2000]
(a) BIFR
(b) MRTPC(c) FICCI
(d) IRBI

Ans: (a)




4. The most important small-scale industry in India is that of:
(a) textiles
(b) jute
(c) jewellery
(d) handloom

Ans: (d)

5. UTI has been divided into two parts UTI-I and UTI-II. Which part has been kept under
the control of the government?
(a) UTI-I
(b) UTI-II
(c) Both the above
(d) None of the above

Ans: (a)

6. Which part of separated UTI is under SEBl’s regulation?
(a) UTI-I
(b) UTI-II
(c) Both the above
(d) None of the above

Ans: (b)

7. Which of the following is not sponsor of newly established UTI-II?
(a) Punjab National Bank
(b) General Insurance Corporation
(c) Life Insurance Corporation of India
(d) State Bank of India

Ans: (b)



8. The largest importer country of Indian textile is :
(a) Italy
(b) Germany
(c) Singapore
(d) USA

Ans: (d)

9. Indian Railways revenue from:
(a) passenger fare
(b) freight
(c) traffic tax

(d) passenger tax

Ans: (b)

10. Which industry earns the second highest, net foreign exchange from the trade?
(a) Gems and ornaments
(b) Textile industry
(c) Steel industry
(d) Engineering goods industry

Ans: (d)

Leave a Reply

error: