Indian Economy -Test Set 4

1. All of the following are subsidiaries of the State Bank of India, except:
(a) State Bank of Bikaner and Jaipur
(b) Central Bank of India
(c) State Bank of Hyderabad
(d) State Bank of Patiala

Ans: (b)

2. Consider the following events:
1. Conversion of Imperial Bank of India into S.B.I.
2. Establishment of NABARD
3. Setting up of RRBs
4. Nationalisation of R.B.I.
The correct chronological sequence of these events is : [CDS 1999]
(a) 4, 1, 2, 3
(b) 4, 1, 3, 2
(c) 1, 4, 3, 2
(d) 1, 4, 2, 3

Ans: (b)

3. Word Bull and Big are associated with which branch of commercial activity? [UP PCS 2002]
(a) Foreign Trade
(b) Banking
(c) Share Market
(d) Manufacturing

Ans: (c)




4. How do we define the terms bull and bear with regard to stock markets?
(a) A bull is an optimistic operator who first buys and then sells shares in expectation of the price going up; a bear is a pessimistic market operator who sells the shares in expectation of buying them back at a lower price
(b) There is nothing significantly different as both operate in the capital market
(c) Bull is one who first sells a share and then buys it at a lower price; bear means one who first buys and then sells it in expectation of prices going up
(d) A bull is ready to buy any share; a bear only deals in government securities

Ans: (a)

5. The first Bank established in India was
(a) Punjab National Bank
(b) Traders Bank
(c) State Bank of India
(d) Bank of Hindustan

Ans: (d)

6. In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was:
(a) Hindustan Commercial Bank
(b) Oudh Commercial Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Punjab and Sind Bank

Ans: (b)

7. Which amidst the following rural banks has been named after a river? [NDA 2002]
(a) Prathama Bank
(b) Varada Grameen Bank
(c) Thar Anchalik Grameen Bank
(d) Aravali Kshetriya Grameen Bank

Ans: (b)

8. A Scheduled Bank is one which is included in the: [CPO SI 2002]
(a) II Schedule of Banking Regulation Act
(b) II Schedule of Constitution
(c) II Schedule of Reserve Bank of India Act
(d) None of the above

Ans: (a)




9. What is the animal on the insignia of the RBI ? [CPO SI 2002]
(a) Lion
(b) Tiger
(c) Panther
(d) Elephant

Ans: (c)

10. For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed: [UP PCS 2002]
(a) SEBI
(b) Reserve Bank of India
(c) Insurance Regulatory and Development Authority
(d) General Insurance Corporation

Ans: (c)




Leave a Reply

error: