Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Economy – Test Set 14 (Industries, Infrastructure and Foreign Trade)

1. Which of the following industries was started first in India?
(a) Cotton
(b) Paper
(c) Tea
(d) Jute

Ans: (c)

2. In India, maximum number of workers are employed in :
(a) textile industry
(b) iron and steel industry
(c) petrochemical industry
(d) automobile industry

Ans: (a)




3. After textiles, India’s second important industry is :
(a) Sugar
(b) Jute
(c) Cement
(d) Iron and steel

Ans: (d)

4. India’s oldest iron and steel plant is : [Intelligence Bureau 1991]
(a) TISCO at Jamshedpur
(b) TISCO at Burnpur
(c) Durgapur Iron and Steel Plant
(d) Rourkela Iron and Steel Plant

Ans: (a)

5. Which industry in India was worst affected because of the partition? [PCS 1994]
(a) Paper and Iron
(b) Jute and Cotton
(c) Cotton and Sugar
(d) Engineering and Cement

Ans: (b)




6. Which of the following measures is not likely to help in improving India's balance of payments position?
(a) Devaluation of the rupee
(b) Encouragement of import substitution
(c) Imposition of higher duty on imports
(d) Imposition of higher duty on exports

Ans: (d)

7. Which of the following states ranks first in terms of the maximum number of agrobased industries? [Bank PO 1993]
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) West Bengal
(d) Kerala

Ans: (b)

8. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India? [CDS 1993]
(a) Textile
(b) Jute
(c) Tea
(d) Coal

Ans: (c)



9. Which of the following is the largest (in terms of' turnover) Public Sector organisation in India?
(a) Bharat Petroleum
(b) Steel Authority of India
(c) Indian Oil Corporation
(d) Oil and Natural Gas Commission

Ans: (c)

10. Under perfect competition: [GIC AAO 1993]
(a) any firm can influence price in the market
(b) any firm can influence supply in the market
(c) any firm can influence price and supply in the market
(d) no firm can influence price and supply in the market

Ans: (c)

Leave a Reply

Close Menu
error: