Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Indian Economy – Test Set 10 (Poverty, Unemploymentand Alleviation Programmes)

1. Absolute Poverty means:
(a) poverty in terms of absolute number of people
(b) poverty in terms of the basic minimum calorie requirements
(c) poverty in terms of the prevailing price level
(d) poverty in terms of the absolute level of unemployment

Ans: (b)

2. Cyclical unemployment refers to:
(a) seasonal unemployment
(b) disguised unemployment
(c) voluntary unemployment
(d) unemployment during recessionary phase of a trade cycle

Ans: (d)

3. Persons below the poverty line in India are classified as such based on whether: [IAS 1999]
(a) they are entitled to a minimum prescribed food basket
(b) they get work for a prescribed minimum number of days in a year
(c) they belong to agricultural labourer household and the scheduled caste/tribe social group
(d) their daily wages fall below the prescribed minimum wages

Ans: (a)




4. Which Committee’s recommendations are being followed for estimating Poverty Line in India?
(a) Dutt Committee
(b) Chelliah Committee
(c) Chakravorty Committee
(d) Lakdawala Committee

Ans: (d)

5. Consider the following statements:Regional disparities in India are high and have been rising in recent years because:
1. There is persistent investment over time only in Select locales
2. Some areas are agro climatically less conducive to development
3. Some are as continue to face little or no aqrarian transformation and the consequent lack of
social and economic opportunities
4. Some areas have faced continuous political instability.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

6. Unemployment in a developing country generally takes place due to :
(a) switch over from one job to another
(b) lack of effective demand
(c) seasonal factors
(d) lack of complementary factors of production

Ans: (d)

7. Among the following who are eligible to benefit from the “Mahatma Gandhi National
Rural Employment Guarantee Act” ? [CSAT 2011]
(a) Adult members of only the scheduled Caste and scheduled tribe households
(b) Adult members of below poverty line (BPL) households
(c) Adult members of households of all backward communities
(d) Adult members of any household

Ans: (d)




8. Poverty Gap is :
(a) the difference between poverty line and actual income levels of all those living below that line
(b) gap between the rich and the poor
(c) gap between developed nations and developing nations
(d) gap in infrastructural facilities between developed and developing nations

Ans: (a)

9. Consider the following statements with reference to Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme [IGNOAPS]
1. All persons of 60 years or above belonging to the households below poverty line in rural
areas are eligible.
2. The Central Assistance under this Scheme is at the rate of Rs. 300 per month per
beneficiary. Under the Scheme, States have been urged to give matching amounts.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2008]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

10. Which among the following is not correct with regard to Sampoorna Grameen Rozgar Yojana?
1. The case component of the programme is borne exclusively by the Central Government.
2. Foodgrains are provided free of cost to the States/Union Territories.
Select the answer using the codes given below [NDA 2008]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)




Leave a Reply

Close Menu
error: