Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Geography – Test Set 15 (Fundamentals of Indian Geography)

1. Which One of the states not bisected by the Tropic of Cancer is
(a) Odisha
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan

Ans: (a)

2. The southern mostt point of Indian territory is in
(a) Tamil Nadu
(b) Lakshadweep
(c) Trivandrum
(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (d)




3. Which of the following do not have a common boundary with Bangladesh?
(a) Meghalaya
(b) Mizoram
(c) Tripura
(d) Arunachal Pradesh

Ans: (d)

4. What is the most important geographic use of the Himalayas to India?
(a) Prevention of invasions
(b) Valuable source of timber
(c) They prevent the monsoons from crossing to the north and also serve as a reservoir of water from which our perennial rivers flow
(d) They protect India from the icy cold north winds

Ans: (c)

5. Which of the following mountains are the oldest according to geological history?
(a) Nilgiris
(b) Satpura Range
(c) Vindhyas
(d) Aravalli

Ans: (d)



6. The general physical relief is likely to be the boldest in
(a) the Himalayan Mountain Complex
(b) the Indus Ganga Plain
(c) the Deccan Plateau
(d) the Central Indian Plateau

Ans: (a)

7. The Garo, Khasi and Jaintia hills were formed in the same age as the
(a) Himalayas
(b) Shiwalik Range
(c) Malwa Plateau
(d) Himachal Range

Ans: (c)

8. The Ganga-Brahmaputra Plain widens
(a) from east to west
(b) from west to east
(c) at the middle
(d) No where

Ans: (b)




9. The Peninsular Plateau of India extends upto
(a) Mizo Hills
(b) Himachal Himalayas
(c) Assam Valley
(d) Maghalaya Hills

Ans: (d)

10. What is the most important characteristic of the islands (Indian) located in the Arabian Sea?
(a) They are all very small in size
(b) They are all of coral origin
(c) They have a very dry climate
(d) They are extended parts of the mainland

Ans: (b)

Leave a Reply

Close Menu
error: