Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Geography – Test Set 13 (National Parks and Sanctuaries)

1. Which is the largest tiger reserve in India? [SSC Graduate 2003]
(a) Nagarjuna
(b) Manas
(c) Pench
(d) Corbett

Ans: (d)

2. The Indian Wild Ass (Ghor-Khur) is found in:
(a) Sunderbans
(b) Assam forests
(c) the Rann of Kachch
(d) Cauvery delta

Ans: (c)




3. Match the following:
Tiger Reserves States
A. Bandipur 1. Maharashtra
B. Balpakram 2. Tamil Nadu
C. Melghat 3. Meghalaya
D. Simplipal 4. Odisha
                5. Karnataka
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 5 3 1 4
(c) 5 1 4 3
(d) 2 3 4 5

Ans: (b)

4. Match the following:
National Park/Sanctuary State
A. Nandadevi National Park 1. Rajasthan
B. Keoladeo National Park 2. Assam
C. Manas Wildlife Sanctuary 3. Gujarat
D. Gir National Park 4. Mizoram
                        5. Uttarakhand
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 5 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 5 3 2 1

Ans: (b)

5. Match the following:
A. Hangul 1. Kaziranga
B. Tiger 2. Dachigam
C. Indian lion 3. Sundarbans
D. Rhinoceros 4. Gir Forest
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 3 1 4 2

Ans: (b)




6. Match the following: [IAS 2004]
National Park/Sanctuary State
A. Kanger Ghati National Park 1. Chhattisgarh
B. Nagerhole National Park 2. Haryana
C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal
D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnataka
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 3 2
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

7. Which is the first National Park established in India? [Asstt Comm PF 2003]
(a) Velvadna National Park
(b) Periyar National Park
(c) Bandipur National Park
(d) Corbett National Park

Ans: (d)

8. Match the following: [Asstt Comm PF 2003]
Park/Sanctuary State
A. Keoladeo National Park 1. Assam
B. Corbett National Park 2. Kerala
C. Kaziranga Sanctuary 3. Uttar Pradesh
D. Periyar Game Sanctuary 4. Rajasthan
5. Uttarakhand

A B C D
(a) 2 5 4 1
(b) 4 3 1 2
(c) 2 3 4 1
(d) 4 5 1 2

Ans: (d)



9. Match the following: [CDS 1999]
National Parks Location
A. Dudhwa National Park 1. Kullu
B. Dachigam National Park 2. Lakhimpur Kheri
C. Great Himalayan Park 3. Chamoli
D. Nandadevi National Park 4. Srinagar
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

10. Match the following: [CDS 2001]
Wildlife park/sanctuary Animal protected
A. Kaziranga 1. Elephant
B. Ranthambhore 2. Lion
C. Gir 3. Rhinoceros
D. Periyar 4. Tiger
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 4 2 1 3
(c) 1 4 2 3
(d) 3 4 2 1

Ans: (d)

Leave a Reply

Close Menu
error: