Geography – Test Set 12 (Indian Minerals and Industries)

1. Which one of the following oil fields of India is the oldest and still producing oil ? [CDS 2009]
(a) Bombay High
(b) Digboi
(c) Ankleshwar
(d) Naharkatiya

Ans: (b)




2. Match the following: [IAS 1998]
Minerals Mining area
A: Graphite 1. Bellary
B. Lead 2. Didwana
C. Salt 3. Rampa
D. Silver 4. Zawar
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 4 2 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 1 4

Ans: (b)

3. Which of the following is the oldest atomic power station?
(a) Kalpakkam
(b) Tarapur
(c) Narora
(d) Kota

Ans: (b)

4. Match the following: [SSC Graduate 2003]Dam River
A. Gandhi Sagar 1. Bhagirathi
B. Jayakawadi 2. Krishna
C. Nagarjuna 3. Godavari
D. Tehri 4. Chambal
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 1 4 2
(c) 2 4 3 1
(d) 4 2 1 3

Ans: (a)




5. Match the following: [NDA 2005] City Industry
A. Tirupur 1. Railway Engines
B. Udaipur 2. Textiles
C. Rishikesh 3. Cement
D. Varanasi 4. Pharmaceuticals
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

6. Which one of the following pairs is not correctly matched? [NDA 2005]
Important Location (Industry / Mining) State
(a) Himgir : Uttar Pradesh
(b) Koraput : Orissa
(c) Palana : Rajasthan
(d) Nellore : Andhra Pradesh

Ans: (a)

7. Which one of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from
south to north is correct? [CDS 2009]
(a) Kochi – Mangalore – Mumbai – Koyali
(b) Koyali – Mumbai – Mangalore – Kochi
(c) Kochi – Mumbai – Mangalore – Koyali
(d) Mangalore – Kochi – Mumbai – Koyali

Ans: (a)

8. Match the following: [CDS 2009]
Multipurpose River Project Hydel Power Station
A. Rihand 1. Hirakud
B. Gandak 2. Balmikinagar
C. Chambal 3. Pipri
D. Mahanadi 4. Kota
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3

Ans: (c)



9. Which one of the following States of India is the largest producer of lignite coal? [CDS 2009]
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu

Ans: (d)

10. Which of the following statement (s) regarding India’s coal reserves is/are true ?
1. Over 90 percent of total reserves are located in the valleys of Son, Damodar, Mahanadi and Godavari
2. Indian coal reserves are characterised by low ash content and high calorific value
3. India has limited prime coking reserves
(a) I only
(b) I and III
(c) II and III
(d) I, II and III

Ans: (c)

Leave a Reply

error: