Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Geography – Test Set 11 (Indian Agriculture and Animal Husbandry)

1. Which one of the following Indian States is the largest producer of natural rubber? [NDA 2004]
(a) Tamil Nadu
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

Ans: (b)

2. Match the following : [IAS 1999]
A. Cotton 1. Rainfall 1000-1500 mm; Temperature 40°-60°C
B. Flax 2. Rainfall 1500-2000 mm; Temperature 25°-35°C
C. Sugarbeet 3. Rainfall 600-S00 mm; Temperature 5°-18°C
D. Jute 4. Rainfall 500-1000 mm; Temperature 18°-22°C
              5. Rainfall 500-600 mm; Temperature 18°-22°C
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 5 4
(c) 4 5 2 1
(d) 4 3 5 2

Ans: (d)




3. Which one of the following statements correctly defines the term transhumance ? [NDA 1991]
(a) Economy that solely depends upon animals
(b) Farming in which’ only one crop is cultivated by clearing hill slopes
(c) Practice of growing crops on higher hill slopes in summer and foothills in winter
(d) Seasonal migration of people with their animals up and down the mountains

Ans: (d)

4. Golden Fibre refers to [CDS 2009]
(a) Hemp
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Nylon

Ans: (c)

5. Sucrose content in sugarcane decreases: [IAS 1993]
(a) if frost occurs during the process of ripening
(b) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(c) if there is high temperature during the time of ripening
(d) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant

Ans: (b)




6. The important feature of shifting cultivation is : [Excise & I. Tax 1993]
(a) cultivation by transplantation
(b) cultivation of Leguminous crops
(c) change of cultivation site
(d) rotating of crops

Ans: (c)

7. Fertility of soil can be improved by : [IAS 1989]
(a) adding living earthworms
(b) adding dead earthworms
(c) removing dead earthworms
(d) removing living earthworms and adding dead earthworms

Ans: (a)

8. Extensive subsistence agriculture is ; [Stenograpers’ Exam 1990]
(a) farming on the slopes of Western Ghats
(b) farming in the thickly populated areas
(c) farming in the thinly populated areas
(d) farming in the forests of equatorial region

Ans: (c)




9. What is multiple cropping?
(a) When seeds are sown on a piece of land and then seedings are transplanted in different fields
(b) Dividing a field in two or more parts and then sowing different crops in each part
(c) Raising in succession only one type of crop in the same piece of land
(d) Raising two or more crops in succession in a year on the same land

Ans: (b)

10. What type of farming is practised in the densely populated regions of the world?
(a) Commercial farming
(b) Extensive farming
(c) Intensive farming
(d) Plantation farming

Ans: (c)

Leave a Reply

Close Menu
error: