Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

General Awareness – Test Set 8 (National Awards)

1. Bharat Ratna, Padma Vibhushan and Padma Shree are given on the eve of
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Pravasi Bhartiya Divas

Ans: (a)

2. Saraswati Samman is given to which field?
(a) Sanskrit Literature
(b) Science
(c) Literature
(d) Social Harmony

Ans: (c)



3. The award is given for extraordinary act of bravery in the field of Naval, Air and Army is
(a) Arjuna Award
(b) Paramvir Chakra
(c) Kalinga Award
(d) Ashok Chakra

Ans: (b)

4. The second highest Gallantry award is
(a) Mahavir Chakra
(b) Vir Chakra
(c) Arjuna Award
(d) Ashok Chakra

Ans: (a)

5. The award is given in the field of agriculture
(a) Bhatnagar Award
(b) Bourlog Award
(c) Dhanwantari Award
(d) Kaling Award

Ans: (b)




6. The highest peace time gallantry award is
(a) Ashok Chakra
(b) Param Vir Chakra
(c) Kirti Chakra
(d) Vir Chakra

Ans: (a)

7. The award is conferred to journalists aims to providing fnancial assistance :
(a) Appan Menon Memorial Award
(b) Jnanpith Award
(c) Bhatnagar Award
(d) Kalinga Award

Ans: (a)

8. Vachaspati Samman is given in the field of
(a) Sanskrit Literature
(b) Medical Science
(c) Indian Philosophy
(d) Hindi Literature

Ans: (a)




9. Dhanwantari award is conferred in the field of :
(a) Medical Science
(b) Sports
(c) Indian Philosophy
(d) Agriculture

Ans: (a)

10. Which of the Gallantry award is exactly like Ashok Chakra?
(a) Mahavir Chakra
(b) Kirti Chakra
(c) Vir Chakra
(d) Shaurya Chakra

Ans: (d)

Leave a Reply

Close Menu
error: