Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

General Awareness – Test Set 7 ( Art and Culture)

1. Which of the following is a dance drama?
(a) Kathak
(b) Kathakali
(c) Odissi
(d) Manipuri

Ans: (b)

2. Ustad Amjad Ali Khan belongs to
(a) Sarod
(b) Shehnai
(c) Sarangi
(d) Guitar

Ans: (a)

3. The panchatantra was written during the
(a) Later Vedic period
(b) Mughal period
(c) Maurya period
(d) Post Gupta period

Ans: (c)




4. The chenchus tribes found in the state
(a) Jharkhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka

Ans: (b)

5. Which music instrument belongs to Hari Prasad Chaurasia?
(a) Shehnai
(b) Violin
(c) Flute
(d) Sarod

Ans: (c)

6. Bindadin Maharaj is a maestro of which of the following classical dance forms?
(a) Kathak
(b) Kathakali
(c) Manipuri
(d) Odissi

Ans: (a)

7. Katputli, the string puppetry belongs to
(a) Rajasthan
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttrakhand

Ans: (a)

8. The three faiths of Hinduism, Buddhism and Jainism were carved in
(a) Ellora caves
(b) Elephanta caves
(c) Ajanta caves
(d) Barabar hills

Ans: (a)




9. Which of the following is known as ‘Seven Pagodas’?
(a) Mahabalipuram temple
(b) Karle caves
(c) Chaityas
(d) Elephanta caves

Ans: (a)

10. The image of Nataraja (the lord of dance) is a superb masterpiece of the period of
(a) Chola
(b) Pandya
(c) Hoyasala
(d) Chalukyas

Ans: (a)




Leave a Reply

Close Menu
error: