Computer Basics MCQ – Part 3 (301-500 Q)

331. A concentric circle on a disk is called a________
A.) track
B.) cylinder
C.) sector
D.) head

Answer: ‘A’

track

332. What is the name given to the standard set of rules that two computers use to communicate with each other?
A.) Access control
B.) Protocol
C.) Domain
D.) Link

Answer: ‘B’

Protocol

333. Which part of the computer helps in storing information?
A.) Disk drive
B.) Keyboard
C.) Monitor
D.) Printer

Answer: ‘A’

Disk drive






334. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A.) Processing
B.) Information
C.) Software
D.) Storage
Answer: ‘B’

Information

335. DOS stands for____________
A.) Direct Operation System
B.) Disk Operation Software
C.) Disk Operation System
D.) Direct Operation Software

Answer: ‘C’

Disk Operation System

336. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A.) Network
B.) Wireless
C.) Slow
D.) Broadband

Answer: ‘D’

Broadband

337. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as__________
A.) Corrupted
B.) Volatile
C.) Non-Volatile
D.) Non-Corrupted

Answer: ‘B’

Volatile




338. Information travels between components on the motherboard through
A.) Flash memory
B.) Bays
C.) CMOS
D.) Buses

Answer: ‘B’

Bays

339. URL stands for
A.) Universal Research List
B.) Universal Resource List
C.) Uniform Resource Locator
D.) Uniform Research Locator

Answer: ‘C’

Uniform Resource Locator

340. A goal of data mining includes which of the following?
A.) To explain some observed events or conditions
B.) To confirm that the data exists
C.) To analyse the data for expected relationships
D.) To create a new data warehouse

Answer: ‘A’

To explain some observed events or conditions

341. Which of the following is NOT a goal of transaction processing system?
A.) To capture, process and store transactions
B.) To reduce manual efforts associated with processing business transactions
C.) To produce a variety of documents related to routine business activities
D.) To produce standard reports used for management decision making

Answer: ‘C’

To produce a variety of documents related to routine business activities





342. A proxy server is used for which of the following?
A.) To provide security against unauthorised users
B.) To process client requests for web pages
C.) To process client requests for database access
D.) To provide TCP/IP
Answer: ‘B’

To process client requests for web pages

343. When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes
A.) Data redundancy
B.) Information overload
C.) Data inconsistency
D.) Duplicated data

Answer: ‘C’

Data inconsistency

344. Granting an outside organisation access to internet web pages is often implemented using a(n)________.
A.) Intranet
B.) Extranet
C.) Internet
D.) Hacker

Answer: ‘B’

Extranet






345. The code that relational database management systems use to perform their database task is referred to as
A.) QBE
B.) SQL
C.) Sequel Server
D.) OLAP
Answer: ‘B’

SQL

Leave a Reply

Close Menu
error: