Computer Basics MCQ – Part 3 (301-500 Q)

316. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
A.) Function
B.) Space bar
C.) Arrow
D.) Control

Answer: ‘D’

Control

317. The following is responsible for number of logical records in a physical record
A.) Blocking factor
B.) Boolean algebra
C.) Block
D.) All of the above

Answer: ‘A’

Blocking factor

318. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as _____.
A.) Systems software
B.) Utility software
C.) Browsers
D.) Internet tools

Answer: ‘C’

Browsers






319. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called
A.) Operating System
B.) Computer
C.) Office
D.) Interpreter
Answer: ‘A’

Operating System

320. SMPS stands for
A.) Switched mode Power Suply
B.) Start mode power supply
C.) Store mode power supply
D.) Single mode power supply

Answer: ‘A’

Switched mode Power Suply

321. e-mail account includes a storage area, often called a(n)
A.) Attachment
B.) Hyperlink
C.) Mailbox
D.) IP address

Answer: ‘C’

Mailbox

322. The device used to carry digital data on analog lines is called as
A.) Modem
B.) Multiplexer
C.) Modulator
D.) Demodulator

Answer: ‘A’

Modem




323. The fastest, biggest and most expensive computer among the following is
A.) Laptop
B.) High Super computer
C.) Notebook
D.) Super computer

Answer: ‘D’

Super computer

324. What does SMPS stands for?
A.) Single Mode Power Supply
B.) Simple Mode Power Supply
C.) Switched Mode Power Supply
D.) Synchronous Mode Power Supply

Answer: ‘C’

Switched Mode Power Supply

325. Which of the following is the communications protocol that sets the standard used by every computer that accesses Web – based information?
A.) XML
B.) HTTP
C.) HTML
D.) DML

Answer: ‘B’

HTTP

326. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A.) Programming
B.) Storing
C.) Processing
D.) Compiler

Answer: ‘C’

Processing





327. VDU is also called
A.) Screen
B.) Monitor
C.) Both 1 & 2
D.) printer
Answer: ‘C’

Both 1 & 2

328. BIOS stands for
A.) Basic Input Output system
B.) Binary Input output system
C.) Basic Input Off system
D.) all the above

Answer: ‘A’

Basic Input Output system

329. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A.) Data mining
B.) POS(Point of Sale)
C.) Data selection
D.) Data conversion

Answer: ‘A’

Data mining






330. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A.) Data mining
B.) POS(Point of Sale)
C.) Data selection
D.) Data conversion
Answer: ‘A’

Data mining

Leave a Reply

Close Menu
error: