Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Computer Basics MCQ – Part 3 (301-500 Q)

301. Extension name of flash file is ___.
A.) .pdf
B.) .pmd
C.) .swf
D.) .prd

Answer: ‘C’

.swf

302. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is _________
A.) Vice
B.) Lice
C.) Bug
D.) Worm

Answer: ‘D’

Worm

303. __________ translates and executes program at run time line by line
A.) Compiler
B.) Interpreter
C.) Linker
D.) Loader

Answer: ‘B’

Interpreter






304. ___________ is an OOP principle
A.) Structured programming
B.) Procedural programming
C.) Inheritance
D.) Linking
Answer: ‘C’

Inheritance

305. The ____tells the computer how to use its components.
A.) Utility
B.) Network
C.) Application program
D.) Operating system

Answer: ‘D’

Operating system

306. Who invented world wide web?
A.) Mosaic corporation
B.) Opera corporation
C.) Tim berner lee
D.) Vint cert

Answer: ‘C’

Tim berner lee

307. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A.) Eight bytes
B.) Eight kilobytes
C.) Eight characters
D.) Eight bit

Answer: ‘D’

Eight bit




308. COBOL is widely used in _________ applications
A.) Commercial
B.) Scientific
C.) Space
D.) Mathematical

Answer: ‘A’

Commercial

309. A set of computer programs that helps a computer monitor itself and function more efficiently is a/an
A.) Windows
B.) System Software
C.) DBMS
D.) Applications Software

Answer: ‘B’

System Software

310. The small, touch-sensitive screen at the base of the keyboard on a laptop is known as the:
A.) stylus
B.) touchpad
C.) trackball
D.) game control

Answer: ‘B’

touchpad

311. The linking of computers with a communication system is called
A.) Networking
B.) Pairing
C.) Interlocking
D.) Assembling

Answer: ‘A’

Networking





312. RAM stands for
A.) Random origin money
B.) Random only memory
C.) Read only memory
D.) Random access memory
Answer: ‘D’

Random access memory

313. You would use this software to create spreadsheets, type documents, and edit photos
A.) Application
B.) Utility
C.) Operating
D.) System

Answer: ‘A’

Application

314. The two broad categories of software are:
A.) word processing and spreadsheet.
B.) transaction and application.
C.) Windows and Mac OS.
D.) system and application.

Answer: ‘D’

system and application.






315. 1 Byte = ?
A.) 8 bits
B.) 4 bits
C.) 2 bits
D.) 9 bits
Answer: ‘A’

8 bits

Leave a Reply

Close Menu
error: