Computer Basics MCQ – Part 2 (150-300 Q)

151. A system call of OS which is used to create a new process is known as ________
A.) Kernel
B.) Fork
C.) Shell
D.) All of these

Answer: ‘B’

Fork

152. A _______ is a unique identification number generated by a computer hardware component or a program.
A.) Cookie
B.) Private Key
C.) GUID
D.) All of these

Answer: ‘C’

GUID





153. GUID stands for ____
A.) Globally Unique Identifier
B.) Globally Universal Id
C.) Globe Unique Identifier
D.) Global Universal Id
Answer: ‘A’

Globally Unique Identifier

154. GUID/UUID is a ______ integer number used to identify resources
A.) 128-bit
B.) 64-bit
C.) 96-bit
D.) 256-bit

Answer: ‘A’

128-bit

155. Grouping & processing all of a firm’s transactions at one time is called _______
A.) a real time system
B.) batch processing
C.) a database management system
D.) All of these

Answer: ‘B’

batch processing

156. Which of the following is a feature for scheduling & multiprogramming to provide an economical interactive system of two or more users?
A.) time tracing
B.) time sharing
C.) multi-tasking
D.) All of these

Answer: ‘B’

time sharing






157. Through __________an administrator or another user can access someone else’s computer remotely.
A.) Web server
B.) Web application
C.) telnet
D.) All of these
Answer: ‘C’

telnet

158. Which of the following is an invalid type of database key?
A.) Structured Primary key
B.) Atomic Primary key
C.) Logical key
D.) All of these

Answer: ‘A’

Structured Primary key

159. The program which interprets commands given by the user?
A.) Kernel
B.) Shell
C.) Fork
D.) All of these

Answer: ‘B’

Shell

160. A process which is not executing due to any waiting event is called?
A.) Kernel
B.) Shell
C.) Deadlock
D.) All of these

Answer: ‘C’

Deadlock





161. _______is a Peripheral Component Interconnect (PCI) card used to generate encryption keys for secure transactions on e-commerce Web sites.
A.) Server accelerator card
B.) Smart card
C.) PCMCIA card
D.) Network Interface card
Answer: ‘A’

Server accelerator card

162. A server accelerator card is also known as ______
A.) Server accelerator card
B.) SSL Card
C.) Smart card
D.) Network Interface card

Answer: ‘B’

SSL Card

163. Which of the following is a networking protocol for securing connections between network application clients and servers over an insecure network, such as the Internet?
A.) HTTP
B.) TLSP
C.) SMTP
D.) SSL

Answer: ‘D’

SSL

164. The SSL protocol includes _______ subprotocols.
A.) One
B.) Two
C.) Three
D.) Four

Answer: ‘B’

Two






165. The _________ protocol defines how a client and server establish an SSL connection.
A.) HTTP
B.) Record
C.) Hand Shake
D.) All of these
Answer: ‘C’

Hand Shake

Leave a Reply

error: