Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Computer Basics MCQ – Part 1 (1-150 Q)

1. What does HTTP stands for?
A.) Head Tail Transfer Protocol
B.) Hypertext Transfer Protocol
C.) Hypertext Transfer Plotter
D.) Hypertext Transfer Plot

Answer: ‘B’

Hypertext Transfer Protocol

2. The period of First generation computers is
A.) 1940-1956
B.) 1940-1958
C.) 1950-1960
D.) 1960-2000

Answer: ‘A’

1940-1956 (Vacuum tube based)






3. The period of Second generation computers is
A.) 1956-1964
B.) 1956-1963
C.) 1957-1970
D.) 1958-1963
Answer: ‘B’

1956-1963 (Transistor based)

4. The period of Third generation computers is
A.) 1964-1974
B.) 1964-1977
C.) 1964-1971
D.) 1970 Above

Answer: ‘C’

1964-1971 (Integrated Circuit based)

5. The period of Fourth generation computers is
A.) 1975-1995
B.) 1971-1980
C.) 1975-2000
D.) None of these

Answer: ‘B’

1971-1980 (VLSI microprocessor based)

6. Who is also known as Father of Computer ?
A.) Vint Cerf
B.) Tim Berner Lee
C.) Charles Babbage
D.) Steve Jobs

Answer: ‘C’

Charles Babbage

 





7. How many generations of computers we have?
A.) 6
B.) 7
C.) 5
D.) 4
Answer: ‘C’

5

8. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A.) Viruses
B.) Hackers
C.) Spam
D.) Identity theft.

Answer: ‘C’

Spam

 

9. The term ‘Pentium’ is related to
A.) DVD
B.) Hard Disk
C.) Microprocessor
D.) Mouse

Answer: ‘C’

Microprocessor

10. The improvement of computer hardware theory is summarized by which law.?
A.) Metcalf’s law
B.) Bill’s Law
C.) Moore’s First Law
D.) Grove’s law

Answer: ‘C’

Moore’s First Law





11. ……….is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
A.) Allotting
B.) Crashing
C.) Formatting
D.) Tracking
Answer: ‘B’

Formatting

12. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU ?
A.) Internal memory
B.) Mass memory
C.) Non-volatile memory
D.) PROM

Answer: ‘A’

Internal memory

 

13. What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet?
A.) Compression
B.) Fragmentation
C.) Encapsulation
D.) Unzipped

Answer: ‘A’

Compression

14. Which of the following is used for close a tab on a browser?
A.) Ctrl + Y
B.) Ctrl + A
C.) Ctrl + W
D.) Ctrl + T

Answer: ‘C’

Ctrl + W






15. Which of the following is NOT a component of the Central Processing Unit of the computer?
A.) Universal Serial Bus
B.) Uninterrupted Power Supply
C.) CU
D.) Both A & B
Answer: ‘D’

Both A & B

 

This Post Has 2 Comments

    1. Thanks to point out.Corrected Now

Leave a Reply

Close Menu
error: