Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 6

Q1. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at
(A) Kamrup
(B) Sivasagar
(C) Barpeta
(D) Dhuburi

Correct Answer : B

Q2.The Treaty of Yandabo was signed in the year
(A) 1802
(B) 1826
(C) 1830
(D) 1832

Correct Answer : B

Q3.Mahatma Gandhi first visited Assam in the year
(A) 1918
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921

Correct Answer : D




Q4. Which city of Assam has the largest dry fish market of Asia
(A) Tangla
(B) Jagirod
(C) Dhuburi
(D) Tinsukia

Correct Answer : B

Q5.The literacy rate of Assam according to 2011 census is
(A) 72.19 %
(B) 72.58 %
(C) 73.18 %
(D) 73.98 %

Correct Answer : C

Q6.The king nickednamed as Bhagaraja was
(A) Sutiyampha
(B) Sutamla
(C) Surampha
(D) Sunyatpha

Correct Answer : C

Q7.The Dhodar Ali is constructed during the reign of
(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siva Singha

Correct Answer : B




Q8.The first Peasant Uprising against the British was known as
(A) Phulaguri Dhawa
(B) Patharughat Raijmel
(C) Battle of Itakhuli
(D) None of the above

Correct Answer : A

Q9.The first phase of Moamoria Rebellion was started in
(A) 1749
(B) 1759
(C) 1769
(D) 1779

Correct Answer : C

Q10.In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement
(A) 1915
(B) 1918
(C) 1920
(D) 1922

Correct Answer : D

<< Previous¬†—¬†Next>>

 

This Post Has 4 Comments

  1. Nice

  2. Literacy rate of assam in 2011 census was 73.18%

  3. 6-Ans –B.
    Jayadhawaj singha /sutamla is called bhagaroja.

Leave a Reply

Close Menu
error: