Assam Gk-Test Set 30

Q 1. Who defeated the Khen Ruler Nilambar in 1498?
(A) Allauddin Hussain Shah
(B) Mirjumla
(C) Pramatta Singh
(D) None of these

Answer: (A)

Q 2. Who was the first king of Koch dynasty?
(A) Chilarai
(B) Naranarayan
(C) Vishwa Singha
(D) None of these

Answer: (C)



Q 3. Who introduced a silver coin named ‘Narayani’ during his rule?
(A) Chilarai
(B) Naranarayan
(C) Vishwa Singha
(D) None of these

Answer: (B)

Q 4. Srimanta Sankardeva was able to establish ‘Ek Saran Naam Dharma’ during which king’s rule?
(A) Bhaskarvarman
(B) Vishwa Singha
(C) Naranarayan
(D) Chilarai

Answer: (C)

Q 5. Koch dynasty got divided into two parts. Eastern part of the kingdom was known as Koch Hajo. What was the western part name during that time period?
(A) Koch Bhajo
(B) Koch Bihar
(C) Koch Nagar
(D) None of these

Answer: (B)



Q 6. Who was the first ruler of Koch Hajo division of Koch dynasty?
(A) Lakshmi Narayan
(B) Naranarayan
(C) Raghudev Narayan
(D) Bijit Narayan

Answer: (C)

Q 7. Who was the founder of Bijni branch of Koch Royal family?
(A) Parikshit Narayan
(B) Lakshmi Narayan
(C) Bijit Narayan
(D) Raghudev

Answer: (C)

Q 8. Lakshmi Narayan was the first ruler of which dynasty?
(A) Koch dynasty
(B) Koch Bihar portion of Koch dynasty
(C) Koch Hajo portion of Koch dynasty
(D) None of these

Answer: (B)



Q 9. Ghatakasura was killed by which king?
(A) Sambarasura
(B) Narakasura
(C) Ratnasura
(D) Hatakasura

Answer: (B)

Q 10. The first Railway line in Assam was established in the year
(A) 1879
(B) 1880
(C) 1881
(D) 1882

Answer: (C)

Q 11. Which traditional festival is also known as Nara Singha Bihu?
(A) Ali- Aye- Ligang
(B) Porag
(C) Baguramba
(D) Baishagu

Answer: (B)



Q 12. Who was the director of Assamese Flim Tezimala (1963)
(A) Phoni Sharma
(B) Nip Baruah
(C) Anowar Hussain
(D) Brajen Baruah
(E) Prabhat Mukherjee

Answer: (C)

Q 13. When did Mughal first attacked Ahom Knigdom?
(A) 1614
(B) 1615
(C) 1604
(D) 1606

Answer: (B)

Q 14. The Postal circle of Assam was created on
(A) 1872
(B) 1873
(C) 1874
(D) 1875

Answer: (B)

<< Previous Test — Next Test>>




This Post Has 8 Comments

  1. many many thanks

  2. Thanks you very very much

  3. Thanku very much,plz send more latest questions.

  4. PLZ MAKE A SET OF QUESTION MORE THAN 50

  5. Thanks a lot for all these GK sets..

  6. Thank you

  7. Is Q 11 b) Porag correct it is a kind of rituals of Mishing community?

  8. Lots of thanks

Leave a Reply

error: