Assam Gk-Test Set 3

Q1.Total number of bridges over the river Brahmaputra
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
(E) 7

Correct Answer : D

  1. Saraighat Bridge, Guwahati
  2. New Saraighat Bridge, Guwahati
  3. Bogibeel Bridge, Dibrugarh
  4. Dhola Sadiya Bridge or Bhupen Hazarika Setu, Dhola Sadiya (The bridge is on Lohit River, a major tributary of the Brahmaputra River.)
  5. Naranarayan Setu, Jogighopa
  6. Kolia Bhomora Setu, Tezpur

Q2.The Abhiruchi Sports Day is celebrated on
(A) January 13th
(B) August 12th
(C) August 30th
(D) September 3rd

Correct Answer : D

Q3.Hiuen Tsang visited Assam during the reign of
(A) Pushya Varman
(B) Mahendra Varman
(C) Bhaskar Varman
(D) Brahma Pala

Correct Answer : C




Q4.The Guwahati Tea Auction Centre was established in the year
(A) 1970
(B) 1972
(C) 1975
(D) 1977

Correct Answer : A

Q5.The film “Halodhia Choraye Baodhan Khai” was directed by
(A) Bhabendra Nath Saikia
(B) Jahnu Barua
(C) Bhupen Hazarika
(D) Manju Borah

Correct Answer : B

Q6.The first stadium of Assam was built in
(A) Jorhat
(B) Golaghat
(C) Sibsagar
(D) Dhemaji

Correct Answer : A

Q7.The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was
(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Suhungmung

Correct Answer : D




Q8.The Patkai Bum range makes the boundary between
(A) India and Bhutan
(B) India and China
(C) India and Bangladesh
(D) India and Burma

Correct Answer : D

Q9.The highest concentration of forest in the State of Assam occurs in
(A) Karbi Anglong district
(B) Dima Hasao district
(C) Goalpara district
(D) Dhubri district

Correct Answer : A

Q10.Pani Dihing Bird Sanctuary is located in which one of the following districts
(A) Jorhat
(B) Sivasagar
(C) Golaghat
(D) Dhemaji

Correct Answer : B

<< Previous¬†—¬†Next>>

This Post Has 4 Comments

  1. Thank you so much for making GK series….

  2. Nice

  3. No. Of bridges over brahmaputra is 6
    I have checked on google.

    1. Yes, now it has became 6, so the answer to the question is modified.Anyways thanks for pointing it out.

Leave a Reply

error: