Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 29

Q 1. Assam Sarba- Siksha Mission was Established in which year?
(A)  1999
(B) 2000
(C) 2001
(D) 2002
(E) 2003

Answer: (C)

Q 2.  The Tributary of Subansiri River is______________
(A)  Nambar
(B)  Jiyadhol
(C)  Jiri
(D)  Tipling
(E)  kakodonga

Answer: (B)




Q 3. Kaziranga National Park was listed in the World Heritage Site by UNESCO in the year________
(A) 1982
(B) 1983
(C) 1984
(D) 1985
(E) 1986

Answer: D

Q 4. Who was the first king of Kamarupa who waged a successful war against Gupta army and also first Varman king who performed the Ashwamedha Yagya?
(A) Samudra Varman
(B) Bala Varman
(C) Ganapati Varman
(D) Mahendra Varman
(E) Bhaskar Varman

Answer: (D)

Q 5.  Who was known as ” Lora Raja” in Ahom Kingdom?
(A) Susenghpa
(B) Sukhampha
(C) Sulikpha
(D) Supungmung
(E) Sutinpha

Answer: (C)



Q 6.  Narakasura founded a dynasty known as________________.
(A) Mlechchha dynasty
(B) Bhouma dynasty
(C) Khen dynasty
(D) Pala dynasty

Answer: (B)

Q 7. The history of Assam can be divided into how many eras?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (C)

Q 8. Who was the founder of Pala dynasty?
(A) Brahmapala
(B) Rampala
(C) Tyagasingha
(D) None of these

Answer: (A)



Q 9. Which of the following marks the beginning of Medieval era of Assam History?
(A) Establishment of Kamrupa Kingdom
(B) Establishment of Kamata Kingdom
(C) Sukapha invading Assam
(D) None of these

Answer: (B)

Q 10. Who was the last ruler of Khen Dynasty?
(A) Prithu
(B) Sandhya
(C) Nilambar
(D) None of these

Answer: (C)

<<PreviousNext>>

This Post Has 19 Comments

  1. muk aru gk sent kori diba moi pori bhal lagil thanks

  2. Very nice… Love to read it

  3. Thnkx for share

  4. Thanx….it would be helpful….waiting for more

  5. Very useful to me

    Thank you

  6. Itz greaT.. thank you soo much sir.

  7. it’s really helpfull

  8. Very useful questions..hope forward more questions..thanks…assam gk holder…

  9. QESTION NO 3 and 5 have been wrongly ansewred,

    1. No, Mam they are correct and no changes are required.

    2. Nothing is wrong..

  10. I want to about Assam nd Indian culture

  11. Yes it is very important nd useful

  12. Very good

  13. Qno 3 is 1985..

    1. Sorry i ovelooked its correct already

  14. Q.8 in many places its answered as Gopala (founder of Pala dynasty)

  15. Thank you…

Leave a Reply

Close Menu
error: