Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 28 (For PNRD Exam)

Q 1. Assam Rural Panchayat Act, 1948 was replaced by____?
(A)  Assam Panchayati Raj Act, 1986
(B) Assam Panchayat Act, 1994
(C) Assam Panchayati Raj Act, 1972
(D) Assam Panchayat Act, 1959

Answer: (D)

Q 2. When was the Assam Rural Panchayat Act passed?
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1947
(D) 1950
(E )1951

Answer: (A)

Q 3. When was the Assam Rural Panchayat Act amended for first time?
(A) 1958
(B) 1959
(C) 1960
(D) 1961
(E) 1962

Answer: (B)





Q 4. How many times the Assam Panchayat Act amended?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Answer: (C)

Q 5. Assam Panchayat Act 1994 was incorporated the provisions of which amendment of Indian constitution?
(A) The 72nd Amendment Act,1991
(B) The 73rd Amendment Act,1992
(C) The 74th Amendment Act,1993
(D) The 75th Amendment Act,1994

Answer: (B)

Q 6. When did the Assam Panchyat Act 1994 recieved the assent of the Governor?
(A) 5th May, 1994
(B) 4th July, 1994
(C) 22nd April, 1994
(D) 15th June, 1994
(E) 27th March, 1994

Q 7. Which of the following is the first state in India to fix minimum qualification to participate in panchayat election?
(A) Assam
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Manipur
(E) West Bengal

Answer: (C)





Q 8. When was the first election of panchayat were held in Assam?
(A) October 1996
(B) July 1994
(C) June 1995
(D) December 1998
Answer: (A)

Q 9. Assam Panchayat system has ______ tires?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five

Answer: (B)

Q 10. How many Gaon Panchayat (Village Panchayat) are there in Assam?
(A) 2201
(B) 2104
(C) 2021
(D) 2240
(E) 2202

Answer: Cant be determined by AssamGk.Com.

(A)  2201 ( As given in the Source –  https://pnrd.assam.gov.in/information-services/panchayati-raj-0 )

(E) 2202 ( As given in the Source – https://pnrd.assam.gov.in/about-us/what-we-do )

But At present it is changed





Q 11 . How many Anchalik Panchayat (Intermediate Panchayat) are there in Assam?
(A) 165
(B) 175
(C) 185
(D) 195
Answer: (C)

Q 12. How many Zilla Parishad (District Panchayat ) are there in Assam?
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23

Q 13 . The main objective of various poverty alleviation and employment generation programme of Assam are :
(A) Reduction of Rural Poverty
(B) Employment Generation in Rural Areas
(C) Development of Rural Infrastructure
(D) Removal of Regional Imbalance
(E) All of the Above

Answer: (E)

Q 14 . Under the Rural Development sector, which of the following programmws/schemes has been introduced in Assam:
(A) Self-employment Programme
(B) Wage-employment Programme
(C) Social Welfare Schemes
(D) All of the Above

Answer: (D)

<< PreviousNext >>




This Post Has 12 Comments

    1. 2202 is correct answer bro..

  1. yes 2202

  2. 12. Questions answer will 33 not 21… Is it correct admin???

  3. Question no 6 ans should be 5th of May 1994 as published in the assam ordinary gazzete dated 6th of May 1996. Please confirm the confusion.

      1. Highly appreciated your efforts…. Thanks again.

  4. Q No 6. The answer is 5th May 1994. Pnrd website has an error in this regard. Go through The Assam Panchayat Act 1994 once to confirm.

Leave a Reply

Close Menu
error: