Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 23

Q1. In which year, Kaziranga was designated a “Reserve Forest” for the first time
(A) 1902
(B) 1906
(C) 1908
(D) 1912

Answer: (C) 1908

Q2. Which one district is declared as the first carbon free district in Assam (also in India)
(A) Dhemaji
(B) Majuli
(C) NC Hills
(D) Karbi Anglong

Answer: (B) Majuli




Q3. In which year, Kaziranga was declared a World Heritage Site by UNESCO
(A) 1982
(B) 1985
(C) 1987
(D) 1992

Answer: (B) 1985

Q4. In which year Sattriya is recognized as classical dance by Sangeet Natak Akademi of India
(A) 1998
(B) 2000
(C) 2002
(D) 2003

Answer: (B) 2000

Q5. Who was the first Assamese to get the Arjuna award
(A) Holicharan Narzary
(B) Monalisa Baruah
(C) Bhogeswar Baruah
(D) Dipankar Bhattacharjee

Answer: (C) Bhogeswar Baruah




Q6. Sarbananda Sonowal is the _______ Chief Minister of Assam
(A) 14th
(B) 15th
(C) 16th
(D) 17th

Answer: (A) 14th

Q7. Brahmaputra, after joining Tista river, is known as
(A) Jamuna
(B) Padma
(C) Meghna
(D) Dihang

Answer: (A) Jamuna

Q8. Who was the first British Commissioner of Assam
(A) Francis Jenkins
(B) David Scott
(C) Henry Hopkinson
(D) Thomas Campbell Robertson

Answer: (B) David Scott




Q9. Who was the first Indian Governor of Assam
(A) Sri Prakasa
(B) Jairamdas Daulatram
(C) Fazal Ali
(D) Muhammad Saleh Akbar Hydari

Answer: (D) Muhammad Saleh Akbar Hydari

Q10. Who was the founder of the Chutiya Kingdom
(A) Birpal
(B) Ratnadhwajpal
(C) Mayuradhwajpal
(D) Satyanarayan

Answer: (A) Birpal

<<Previous Next>>

This Post Has 2 Comments

  1. Very nice initiative

  2. Very good test series

Leave a Reply

Close Menu
error: