Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 22

Q1. Which one was the first capital of the Chutiya Kingdom
(A) Sadiya
(B) Vishwanath
(C) Ratnapur
(D) Swarnagiri

Answer: (D) Swarnagiri

Q2. In which year the Kachari Kingdom was annexed by British
(A) 1826
(B) 1828
(C) 1832
(D) 1834

Answer: (C) 1832




Q3. In which year Assam Association was formed
(A) 1898
(B) 1902
(C) 1903
(D) 1905

Answer: (C) 1903

Q4. The first Book Fair in Assam was held at
(A) Kamrup
(B) Nagaon
(C) Jorhat
(D) Dibrugarh

Answer: (B) Nagaon

Q5. The book “Hastividyarnava” was written under which Ahom ruler
(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Siva Singha
(D) Rajeswar Singha

Answer: (C) Siva Singha

Q6. Which place is well known for its bell metal craft
(A) Tangla
(B) Hajo
(C) Sarthebari
(D) Sualkuchi

Answer: (C) Sarthebari




Q7. Srimanta Sankardev died in the year ________
(A) 1567
(B) 1568
(C) 1569
(D) 1570

Answer: (B) 1568

Q8. Who had designed the Paik system in Ahom Kingdom
(A) Momai Tamuli Borbarua
(B) Pratap Sinha
(C) Lachit Borphukan
(D) Chakrapani Borbarua

Answer: (A) Momai Tamuli Borbarua

Q9. When Majuli is formally declared as a district in Assam
(A) September, 2016
(B) Novemebr, 2016
(C) January, 2017
(D) March, 2017

Answer: (A) September, 2016

Q10. Which forest is single-handedly planted by Jadav Payeng
(A) Barnadi forest
(B) Molai forest
(C) Barail forest
(D) Dihing forest

Answer: (B) Molai forest

<<Previous Next>>




Leave a Reply

Close Menu
error: