Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 18

1.Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662
(a) Murshid Quli Khan
(b) Islam Khan
(c) Shaista Khan
(d) Mir Jumla

Ans: (d)

2.Who was the creator of the imaginary character named ‘Kripabor Borua’
(A) Lakshminath Bezbaroa
(B) Devakanta Baruah
(C) Hemchandra Goswami
(D) Chandrakumar Agarwala

Ans: (A)




3. In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha
(A) 1988
(B) 1990
(C) 1993
(D) 1995

Ans: (C)

4.Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar
(A) Mula Gabharu
(B) Ambika Kunwori
(C) Phuleswari
(D) Kuranganayani

Ans: (B)

5.Who had discovered Tea plants in Assam in the year 1823
(A) Raymond W. Beaver
(B) Nathan Brown
(C) Oliver Thomas Cutter
(D) Robert Bruce

Ans: (D)





6.The first Assamese romantic poem ‘Bon Kunwori’ was written by
(A) Dimbeswar Neog
(B) Chandra Kumar Agarwala
(C) Mahendranath Dekaphukan
(D) Benudhar Rajkhowa
Ans: (B)

7.Who is also known as the father of the Bhryamyman or Mobile Theatre of Assam
(A) Jyoti Prasad Agarwala
(B) Achyut Lahkar
(C) Ratan Lahkar
(D) Bishnu Prasad Rabha

Ans: (B)

8.Lachit Divas is celebrated on
(A) 13th June
(B) 18th September
(C) 22nd October
(D) 24th November

Ans: (D)




9.During which Ahom King reign, the Saraighat battle was ended with decisive win over Mughal
(A) Chakradhwaj Singha
(B) Udayaditya Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Pratap Singha
Ans: (B)

10. What was the capital of the Province ‘Eastern Bengal and Assam’
(a) Shillong
(b) Rangpur
(c) Chittagong
(d) Dacca

Ans: (d)

<< Previous¬†—¬†Next>>

This Post Has 3 Comments

  1. Thanks sir

  2. BAR RAJA AMBIKA BUILT THE SHIVADOL IN SIVASAGAR IN 1734 NOT PHULESWARI

    1. Thanks for pointing the Mistake

Leave a Reply

Close Menu
error: