Assam Gk-Test Set 17

1.The Dhola-Sadiya bridge or Bhupen Hazarika Setu is built on the river
(A) Brahmaputra
(B) Lohit
(C) Dibang
(D) Siang

Ans: (B)




2.The first novel by Rajanikanta Bordoloi was
(A) Nirmal Bhakat
(B) Miri Jiyori
(C) Manomoti
(D) Donduadrah

Ans: (B)

3.The book “Mariam Astin Athaba Hira Barua” is written by
(A) Hiren Gohain
(B) Rita Chowdhury
(C) Arupa Kalita Patangia
(D) Rabindra Sarkar

Ans: (C)

4.Who is also known as ‘bihogi kobi’
(A) Dimbeswar Neog
(B) Nalinidhar Bhattacharya
(C) Raghunath Choudhary
(D) Nilmoni Phukan

Ans: (C)

5.Who had established the Varman dynasty in Assam
(A) Pushya Varman
(B) Samudra Varman
(C) Mahendra Varman
(D) Bhuti Varman

Ans: (A)




6.Assam’s only chemical fertiliser plant is located in
(A) Bongaigaon
(B) Namrup
(C) Jagiroad
(D) Bokajan

Ans: (B)

7.Who is the writer of the novel ‘Halodhiya Soraye Baudhan Khai’
(A) Homen Borgohain
(B) Nirupama Borgohain
(C) Mahim Bora
(D) Rebati Mohan Dutta Choudhury

Ans: (A)

8. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from
(A) Kolkata
(B) Guwahati
(C) Sibsagar
(D) Dibrugarh

Ans: (C)




9.Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers
(A) Sankardeva
(B) Madhvadeva
(C) Chilarai
(D) Rudra Singha

Ans: (A)

10.Who is the writter of the poetry book “Bon Phul”
(A) Ambikagiri Raichoudhury
(B) Nalinibala Devi
(C) Jatindranath Dowara
(D) Saurabh Kumar Chaliha

Ans: (C)

<< Previous¬†—¬†Next>>

This Post Has 2 Comments

  1. Just correct the spelling of surname Patinga as Arupa Kalita Patangia..

    1. Thanks for pointing the mistake, its corrected now.

Leave a Reply

error: