Assam Gk-Test Set 16

1.Which Assamese film bagged the National Film Award for 2014
(A) Basundhara
(B) Othello
(C) Bandhon
(D) Ajeyo

Ans: (D)




2.Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi
(A) Sudakshina Sarma
(B) Anupama Bhattacharya
(C) Pratima Pandey Barua
(D) Aaideo Handique

Ans: (C)

3.Assam’s only fishery college “College of Fisheries Science” is located in
(A) Morigaon
(B) Raha
(C) Nagaon
(D) Jorhat

Ans: (B)

4. In which year Assamese magazine ‘Jonaki’ was first published
(A) 1887
(B) 1889
(C) 1890
(D) 1896

Ans: (B)




5.Who had established the ‘Barpeta Satra’ in Barpeta
(A) Sankardev
(B) Madhabdev
(C) Damodardev
(D) Gopal Ata

Ans: (B)

6.The first Sugar Mill in Assam was establised in
(A) Barua Bamungaon
(B) Bokajan
(C) Chargola
(D) Namrup

Ans: (A)

7.Who was the founder editor of the Assamese magazine ‘Prantik’
(A) Pradeep Baruah
(B) Birendra Kumar Bhattacharya
(C) Homen Borgohain
(D) Bhabendra Nath Saikia

Ans: (D)

8.Which one is the last major tributary river of Brahmaputra in Assam before it entering Bangladesh
(A) Sankosh
(B) Dhansiri
(C) Manas
(D) Champamati

Ans: (A)




9.The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king
(A) Lakshmi Singha
(B) Siva Singha
(C) Gadadhar Singha
(D) Rudra Singha

Ans: (D)

10.Who was the greatest king of the Pala Dynasty of Kamarupa
(a) Dharmapala
(b) Gopala
(c) Jaypala
(d) Ratnapala

Ans: (a)

<< Previous¬†—¬†Next>>

This Post Has One Comment

  1. It’s my request that u also include problems on mathematics. It will help us more.. Thanks..

Leave a Reply

error: