Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 14

1.Who is also known as ‘Kala Guru’ of Assam
(A) Parvati Prasad Baruva
(B) Bishnu Prasad Rabha
(C) Bhupen Hazarika
(D) Jyoti Prasad Agarwala

Ans: (B)

2.Who is the recipient of Bishwaratna Dr. Bhupen Hazarika International Solidarity Award in 2015
(A) Shyam Benegal
(B) Amjad Ali
(C) Amol Palekar
(D) Adoor Gopalakrishnan

Ans: (D)

3.In which district, Sainik School is located
(A) Golaghat
(B) Goalpara
(C) Dhuburi
(D) Dibrugarh

Ans: (B)




4.Who had written the poetry anthology ‘Alakananda’
(A) Nalini Bala Devi
(B) Raghunath Choudhary
(C) Nilamani Phookan
(D) Hem Barua

Ans: (A)

5.The Assam silk industry is mainly centered in
(A) Hajo
(B) Rangia
(C) Batadrava
(D) Sualkuchi

Ans: (D)

6.Which one is the only left tributary of Barak river
(A) Jiri River
(B) Madhura River
(C) Sonai River
(D) Jatinga River

Ans: (C)

7.In which year Assamese film “Halodhia Choraye Baodhan Khai” wins the Silver and Bronze Leopard Award in Locarno International Film Festival
(A) 1987
(B) 1988
(C) 1989
(D) 1990

Ans: (B)

8.Brahmaputra is the _________ th longest river in the world
(A) 5
(B) 9
(C) 13
(D) 15

Ans: (D)




9.Which one is the epicenter of the Assam silk industry
(A) Majuli
(B) Mangaldoi
(C) Sualkuchi
(D) Tangla

Ans: (C)

10.Who is the first Assamese recipient of Sahitya Akademi Award
(A) Birendra Kumar Bhattacharya
(B) Birinchi Kumar Barua
(C) Jatindranath Dowara
(D) Nalinibala Devi

Ans: (C)

<< Previous¬†—¬†Next>>

Leave a Reply

Close Menu
error: