Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 13

1.In which year ‘O Mur Apunar Desh’ was officially adopted as the Assam’s state song
(A) 1927
(B) 1934
(C) 1942
(D) 1950

Ans: (A)

2.In terms of area, which of the following is the smallest district of Assam 
(A) Chirang
(B) Baksa
(C) Kamrup Metro
(D) Udalguri

Ans: (C)

3. Which one is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at London in 1930
(A) Chandradhar Barua
(B) Tarun Ram Phukan
(C) Gopinath Bordoloi
(D) Krishna Nath Sarmah

Ans: (A)




4.In which year Mamoni Raisom Goswami win the Jnanpith Award
(A) 1998
(B) 2000
(C) 2001
(D) 2002

Ans: (B)

5.Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse ‘Saptakanda Ramayana’
(A) Ananta Kandali
(B) Madhava Kandali
(C) Sankardeva
(D) Kaviratna Saravati

Ans: (B)

6. Which one is not a administrative districts of Barak Valley in Assam
(A) Cachar
(B) Karimganj
(C) Dima Hasao
(D) Hailakandi

Ans: (C)

7.In which month, Ambubachi Mela is celebrated in Kamakhya Temple
(A) Bohag
(B) Magh
(C) Ahaar
(D) Kati

Ans: (C)




8.In which location, the Manas River joins the Brahmaputra river
(A) Dhuburi
(B) Pancharatna
(C) Bongaigaon
(D) Jogighopa

Ans: (D)

9. Which one was the first Assamese film to won President’s Silver Medal for Best Feature Film
(A) Puberun
(B) Shakuntala
(C) Maniram Devan
(D) Ronga Police

Ans: (D)

10.Which one is the first Assamese novel to win the Sahitya Akademi Award
(A) Iyaruingam
(B) Aghari Atmar Kahini
(C) Koka Deutar har
(D) Pita Putra

Ans: (A)

<< Previous — Next>>

This Post Has 2 Comments

  1. Answer to Q.No. 2 is South Salmara-Mankachaemr presently😉😉😉….not Kamrup Metro…

    1. Yes, you are correct South Salmara-Mankachar is smallest district presently, but within the given options in the question the answer is correct as Kamrup Metro.

Leave a Reply

Close Menu
error: