Assam Gk-Test Set 12

1.Which one is first Assamese colour film
(A) Bhaity
(B) Khoj
(C) Aranya
(D) Uttaran

Ans: (A)

2.Baksa district was created from the parts of which of the following districts
(A) Barpeta, Nalbari and Kamrup
(B) Goalpara and Kokrajhar
(C) Bongaigaon and Kokrajhar
(D) Darrang, Barpeta and Nalbari

Ans: (A)

3.Swahid Divas is celebrated on
(A) 2nd September
(B) 30th October
(C) 14th November
(D) 10th December

Ans: (D)




4.Which Assamese poet is also known as “Prem aru Rodalir Kobi”
(A) Dimbeswar Neog
(B) Amulya Barua
(C) Nabakanta Barua
(D) Hiren Bhattacharyya

Ans: (D)

5.Who had wrtten the book named ‘Prahlada charitra’
(A) Hema Saraswati
(B) Harivara Vipra
(C) Madhava Kandali
(D) Kaviratna Saravati

Ans: (A)

6.Which one is the second most populous city in Assam
(A) Jorhat
(B) Dibrugarh
(C) Nagaon
(D) Silchar

Ans: (D)

7.Jatinga village is located in which district
(A) Dima Hasao
(B) Cachar
(C) Karimganj
(D) Karbi Anglong

Ans: (A)




8. From which year, the Asom Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December
(A) 1994
(B) 1995
(C) 1996
(D) 1997

Ans: (C)

9.In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session
(A) 1920 Tezpur
(B) 1923 Jorhat
(C) 1924 Guwahati
(D) 1925 Nagaon

Ans: (C)

10. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala
(A) Joymoti
(B) Indramalati
(C) Monumoti
(D) Siraj

Ans: (B)

<< Previous¬†—¬†Next>>

Leave a Reply

error: