Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Assam Gk-Test Set 10

Q1.In Ancient times, Assam is also known by the name of
(A) Koliabor
(B) Guwahati
(C) Pragjyotishpur
(D) Charaideo

Correct Answer : C

Q2.The first Assamese to compile a dictionary named “HemKosh” is
(A) Dimbeswar Neog
(B) Chandradhar Barua
(C) Hemchandra Goswami
(D) Hemchandra Barua

Correct Answer : D

Q3.In which district, Garampani Wildlife Sanctuary is located
(A) Golaghat
(B) Sivsagar
(C) Karbi Anglong
(D) Dibrugarh

Correct Answer : C




Q4. Lakshminath Bezbaroa is honoured with ‘Rasaraj’ by Asam Sahitya Sabha in the year
(A) 1917
(B) 1922
(C) 1928
(D) 1931

Correct Answer : D

Q5.The Ahom Kingdom was established in the year
(A) 1216
(B) 1228
(C) 1256
(D) 1272

Correct Answer : B

Q6.The author of “Asomiya Sahityar Buranji” is
(A) Nathan Brown
(B) Jatindranath Duara
(C) Devendranath Bezbarua
(D) Gunabhiram Barua

Correct Answer : C

Q7. The Assam region was separated from the Bengal Presidency in
(A) 1874
(B) 1889
(C) 1861
(D) 1826

Correct Answer : A




Q8. Which of the following districts of Assam has been declared as first tobacco free district
(A) Karimganj
(B) Kamrup Metro
(C) Jorhat
(D) Golaghat

Correct Answer : C

Q9. Assam Police Day observed on
(A) 13th January
(B) 4th April
(C) 8th September
(D) 1st October

Correct Answer : D

Q10.In which year was the Bodo Sahitya Shabha founded
(A) 1952
(B) 1956
(C) 1959
(D) 1978

Correct Answer : A

<< Previous¬†—¬†Next>>

 

Leave a Reply

Close Menu
error: