Important Assam related MCQ 2019 for Assam Competitive Exams

1. The First cultural assimilation of Assam took place between______________ and ____________
(A) Austro-asiatic / Irano-Scythians
(B) Austro-asiatic / Tibeto-Burman
(C) Tibeto-Burman / Irano-Scythians
(D) Sino-Tibetan / Tibeto-Burman

Answer : (B) Austro-asiatic / Tibeto-Burman
Assam General Knowledge

2. Assamese Brahmins are the community in the state Assam who are considered to have __________
(A) Mongolian race
(B) Aethiopian race
(C) Caucasian race
(D) American race
(E) Malayan race

Answer : (C) Caucasian race

Culture of Assam, MCQ




3. Assamese Ganaks (who are also known as Daivajna) are the descendants of _____________
(A) Sakaldwipiya Brahmins
(B) Saraswat Brahmins
(C) Kanyakubja Brahmins
(D) Saryupareen Brahmins
(E) Bhumihar Brahmins
Answer : (A) Sakaldwipiya Brahmins

Assam General Knowledge
4. The Ahoms are the descendants of the ethnic___________ people
(A) Tibetan
(B) Tibeto-Burmans
(C) Tai
(D) Burmans
(E) Sino-Tibetan
Answer : (C) Tai
Assam General Knowledge

5. “Bukuni-Patani” is a traditional costume of which tribe
(A) Ahoms
(B) Koch Rajbongshi
(C) Sonowal–Kacharis
(D) Rabha
(E) Karbi

Answer: (B) Koch Rajbongshi





6. Sonowal Kacharis are descendants of the ‘Hammusa’ family belong to the ___________ of people
(A) Mongolian race
(B) Aethiopian race
(C) Caucasian race
(D) American race
(E) Malayan race
Answer : (A) Mongolian race

Culture of Assam, MCQ

7. The main deity of the Rabhas is called ________
(A) Aditi
(B) Bhaga
(C) Vasukra
(D) Atri
(E) Rishi

Answer: (E) Rishi, for the forest Rabhas as well as village Rabhas, is a male deity. He is also known as Mahakal.

Assam General Knowledge
8. The Karbis(Tibeto-Burman group) are a Patrilineal society composed of ________ major clans or Kur.
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
Answer : (C) Five
There are five clans in Karbi:

  1. Lijang – Ingti
  2. Hanjang – Terang
  3. Ejang – Inghi
  4. Kronjang – Teron
  5. Tungjang – Timung




9. “Peng Karkli” is a traditional festival celebrated by which tribe
(A) Tiwa
(B) Mech Kachari
(C) Rabha
(D) Karbi

Answer : (D) Karbi
Peng is originally Ingnam Api, literally, “Forest Creature” commonly associated with spirits.
Source: D. S. Teron, in his paper, “Understanding Karbi Folk Religion,” says: “‘Peng’ was a forest entity or ‘ingnam api’ or an ‘evil spirit’ or ‘chekama’ who was looking for an opportunity to have a direct meeting with a certain Karbi man. The word “api” in Karbi means a “creature,” or a “living object.” Peng, was a forest entity, but he gradually became deitified in course of time.

Culture of Assam, MCQ

10. “Rongker” is a ___________ observed by the Karbi people of Assam.
(A) Autumn festival
(B) Harvest festival
(C) Spring festival
(D) Summer festival
(E) Winter festival

Answer : (C) Spring festival.
Rongker is an annual springtime festival. The festival does not have any specific time although it is usually observed at the beginning of the New Year (month of April) i.e Mainly the festival is celebrated during the month of January or February.
Source : https://en.wikipedia.org/wiki/Rongker
 
Assam General Knowledge
11. “Jambili Athon” is an extraordinary woodcraft of the of which tribe
(A) Karbi
(B) Dimasa
(C) Tea Tribes
(D) Tai Phake
Answer : (A) Karbi
Jambili Athon is an extraordinary woodcraft of the Karbis.It consists of a central axis and a whorl of four branches, all with beautiful carvings on it and the apices are perched with different species of birds.

Jambili Athon

12. “Chutiya people” are the descendants of the __________ family of Mongoloid origin.
(A) Tibetan
(B) Tibeto-Burmans
(C) Tai
(D) Burmans
(E) Sino-Tibetan

Answer : (E) Sino-Tibetan
Chutiya name originated to determine the people of “mountain top

Culture of Assam, MCQ




13. The original language of the Chutiyas which is known by the same name i.e. Chutiya.belong to the ___________
(A) Tibeto-Burman language
(B) Tibetan
(C) Indo-Aryan languages
(D) Indo-Iranian languages
Answer: (A) Tibeto-Burman language
(The Chutiya language is no longer spoken, but it is well preserved by the Deuri people or the priestly section of the group).
Some historians thinks Chutiya language had evolved from Sinchuan province of China with an ancient Chinese script.

Assam General Knowledge
14. Kalita is an ethnic group or a caste of Hindus belong to ____________
(A) Brahmins
(B) Kshatriya
(C) Vaishyas
(D) Shudras
Answer: (B) Kshatriya

Culture of Assam, MCQ

15. Jalia Kaibarta (Keot) originally belong to _________________
(A) Sino-Tibetan
(B) Mongoloid
(C) Austric-Mongoloid
(D) Indo-Aryan

Answer : (C) Austric-Mongoloid
The Kaibartta and Keot originally belong to the Austric-Mongoloid stock mixed with various ethnic Mongoloid groups while the Doms or Nadiyals are actually Dravidians mixed with ethnic Mongoloid groups.
The Kaibartta/Kaivartta of Assam are predominantly present in Lower Assam and they differ from the Doms or Nadiyals of Upper Assam.

Leave a Reply

Close Menu
error: