APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

81. In which sector, maximum allocation and priorities were plan given in 12th Five-Year Plan in Assam?
(A) Rural development
(B) Agriculture
(C) Social service
(D) Irrigation and flood control

Answer: (C)

82. The contribution of agriculture in India’s Gross Domestic Product (GDP) is
(A) 14%
(B) 24%
(C) 34%
(D) None of the above

Answer: (D)




83. The WTO was founded in 1995 as the successor organization to the
(A) UNCTAD
(B) IBRD
(C) World Bank
(D) GATT

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

84. During the freedom struggle, Aruna Asaf Ali was a major woman organizer of underground activities in
(A) Civil Disobedience Movement
(B) Swadeshi Movement
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Quit India Movement

Answer: (D)

85. The slogan (Inquilab Zindabad’ was first raised by
(A) Lokamanya Bal Gangadhar Tilak
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Veer Savarkar
(D) Bhagat Singh

Answer: (D)





86. After which incident, Mahatma Gandhi had called Non-Cooperation Movement as his Himalayan blunder?
(A) Kheda Satyagraha
(B) Chauri-Chaura
(C) Nagpur Satyagraha
(D) Rajkot Satyagraha
Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

87. Who among the following organized in a march on the Tanjore Coast to break the Salt Law in April, 1930?
(A) V. O. Chidambaram
(B) K. Kamraj
(C) Annie Besant
(D) C Rajagopalachari

Answer: (D)

88. Who was called the ‘Mother of the Indian Revolution?
(A) Kasturba Gandhi
(B) Kamala Nehru
(C) Sarojint Naidu
(D) Bhikaiji Cama

Answer: (D)




89. In the ‘Individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) C. Rajagopalachari
(C) Pandit Jawaharlal Nehru
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: (C)

90. Who is considered the founder of the Gupta Empire?
(A) Chandragupta II
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Sri Gupta

Answer: (D)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: