APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

71. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?
(A) Azad Hind Fauz
(B) Indian Freedom Party
(C) Revolutionary Party
(D) Forward Bloc

Answer: (D)

72. The doctrines of `non-violence’ and `civil disobedience’ associated with Mahatma Gandhi were influenced by
(A) Churchill, Irwin, Tolstoy
(B) Ruskin, Tolstoy, Thoreau
(C) Thoreau, Truman, Bernard Shaw
(D)) Cripps, Tolstoy, Howes

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




73. Chief Ministers of all the States are the ex officio members of the
(A) Finance Commission
(B) Planning Commission
(C) Interstate Council
(D) National Development Council

Answer: (C)

74. Areawise, which one of the following is the largest Lek Sabha constituency?
(A) Kutch
(B) Kangra
(C) Patna Sahib
(D) Ladakh

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

75. Which one of the following Committees of the Parliament of India has no Members of the Rajya Sabha?
(A) The Public Accounts Committee
(B) The Estimates Committee
(C) The Public Undertakings Committee
(D) Departmentally Related Standing Committee on Finance

Answer: (B)





76. Who is the founder of the South-East Asia Ramayana Research Centre?
(A) Late Dr Bhupen Hazanka
(B) Late Dr. Mamoni Raisom Goswami
(C) Dr Dhrubajyoti Bora
(D) Dr. Malini
Answer: (B)

77. Who is the recipient of Bishwaratna Dr. Bhupen Hazarika International Solidarity Award in 2015?
(A) Shyam Benegal
(B) Amjad All
(C) Amol Palekar
(D) Adoor Gopalaknshnan

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

78. Who is the first Assamese woman to be awarded Sangeet Natak Akademi Award?
(A) Sudakshina Sharma
(B) Anupama Bhattacharya
(C) Pratima Pandey Barua
(D) Aideu Handique

Answer: (C)




79. In which division of the British Indian Army, Mangal Pandey was inducted as a soldier?
(A) 34th Bengal Native Infantry
(B) 5th Royal Gurkha Rifles
(C) Madras Light Cavalry
(D) None of the above
Answer: (A)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

80. India’s average annual growth rate of population during 2001-2011 was
(A) 1.64%
(B) 1.54%
(C) 1.97%
(D) 2.64%

Answer: (A)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: